Cuvantul ca arma in fata mortii

de:
Translate in English
05.11.2010

filmari nunti

moarte adrian paunescu

De pe patul de spital, Adrian Păunescu ne trimite o poezie despre suferinţă şi boală şi regăsirea de sine. Ne trimite cuvinte despre fuga noastră zilnică după "ceva", despre bătăliile noastre inutile de zi cu zi. Sunt cuvintele unui om care îşi înfruntă moartea, care, luptând pentru viaţă, realizează care ar fi trebuit să îi fie priorităţile. Pe patul de spital, Adrian Păunecu se întoarce către sine, către cel iubit şi respectat de generaţii, către poetul genial, lăsat în umbră în ultimii ani, în favoarea politicii. "Dă-mi Doamne încă nişte ani, Şi ţării mele dă-i dreptate", îşi încheie Adrian Păunescu poemul.

Ar fi multe de spus despre poezia lui Adrian Păunescu, de la fraze care aproape ating patetismul, la revoltă şi durere pusă în cuvinte. Orice s-ar spune despre el, nu se va putea spune vreodată că nu a fost poet în adevăratul sens al cuvântului. Cu inima frântă, simţind că e la ceas de cumpănă, Păunescu se întoarce, nu ca un fiu risipitor, către poezia lui, ca la o ultimă scăpare, într-o rugăciune către Cel de Sus şi către sine. Pentru că ştie că poetul Adrian Păunescu nu poate muri, lucru care nu este valabil pentru policianul Adrian Păunescu. "Să ai inimă tare, maestre", e tot ce îi putem dori acum şi să ne rugăm să nu pierdem atât de repede încă un român de valoare.

“Trec prin momente grele de viaţă. Otrava pamfletului meu se mută încet-încet la mine în pahar. Voi împlini, în curând, 67 de ani. Mă tem că am uitat să mă bucur de aniversarea zilei mele de naştere. Mă adresez vouă, Ioana, Andrei şi Ana-Maria, pentru că, sentimentul care m-a cuprins în ultimele săptămâni şi asupra căruia n-am insistat în discuţiile noastre, n-ar trebui să vă ia prin surprindere. Din dragostea mistuitoare pe care v-o port, din convingerea că nu va trece mult, după plecare mea, şi oamenii vor înţelege pe de-a-ntregul cine am fost cu adevărat, vă avertizez că, de acum încolo, cu mine se poate întâmpla orice. Ştiţi prea bine că zilele acestea mi-am luat curajul de a-mi face analizele medicale esenţiale. Concluzia nu e veselă. În orice caz, tratamentul pe care eu însumi simţeam că trebuie să mi-l aplic şi pe care, după aceste analize, mi-l confirmă şi medicii, mă obligă la retragere, discreţie, resemnare”, scria Adrian Păunescu, într-un editorial din Jurnalul Naţional.


Tag-uri stire: , , , , ,
Stiri asemanatoare:

cratere pe strada Pandurului Strada de pamant si cu gropi din metru in metru, la Radauti. Primarul face urari frumoase de sarbato videoStrada de pamant si cu gropi din metru in metru, la Radauti. Primarul face urari frumoase de sarbato
Nu, aceste imagini nu sunt dintr-un satuc uitat de lume, ci dintr-un oras, si unul destul de important din Bucovina. Est...
Cele mai citite stiri 5 zile:
Fii Informat !
sageata
informatiaTa.roon Google+