Inginerul Cleopatra Cabuz in Cartea de onoare a valorilor bucovinene

de: www.informatiata.ro
Translate in English
30.01.2018

Evenimentul avut loc la inceputul sedintei Colegiului Prefectural, desfasurata marti, in prezenta prefectului Mirela Adomnicai si a subprefectului Silvia Boliacu.

Prefectura Suceava a acordat o diploma de excelenta inginerului Cleopatra Cabuz, suceveanca stabilita in Minessota-SUA, drept recunoastere a activitatii exceptionale in domeniul ingineriei microsistemelor, dar si in promovarea traditiilor si valorilor romanesti. Totodata, Cleopatra Cabuz a semnat in Cartea de onoare a valorilor bucovinene. Evenimentul avut loc la inceputul sedintei Colegiului Prefectural, desfasurata marti, in prezenta prefectului Mirela Adomnicai si a subprefectului Silvia Boliacu. "Va rog sa considerati aceasta diploma de excelenta drept un simbol al aprecierii pe care o meritati", a spus prefectul. Cleopatra Cabuz s-a nascut la Suceava, unde a urmat cursurile primare, gimnaziale si liceale, fiind absolventa a Colegiului National "Stefan cel Mare", promotia 1974. Ea a marturisit, in cadrul intalnirii de la Prefectura, ca "datorez enorm acestui oras, fiindca aici m-am format, in Liceul "Stefan cel Mare", in rigoarea si extraordinara exigenta in tot ce inseamna actul didactic. Oriunde am fost, pregatirea cu care am venit de la Suceava m-a plasat la nivelul cel mai de sus".
In anul 1979, a absolvit Facultatea de Electronica si Telecomunicatii din Bucuresti, fiind de profesie inginer in componente electronice, apoi a obtinut titlurile de doctor in Inginera Microsistemelor, al Universitatii Tohoku, Sendai, Japonia, si doctor in Microsensori Integrati, la Universitatea Politehnica Bucuresti. Cleopatra Cabuz a publicat peste 50 de lucrari tehnice si stiintifice in reviste de specialitate sau in conferinte stiintifice, precum si in carti de specialitate, fiind invitata frecvent sa vorbeasca la conferinte de mare prestigiu. Este autoare a 55 de brevete de inventie inregistrate de Biroul de Inventii al Statelor Unite ale Americii. Este membra a Academiei de Stiinte din SUA, iar din 2005 este vicepresedinte pentru Cercetare si Dezvoltare la Honeywell Industrial Safety, corporatie americana cu operare in peste 100 de tari. Incepand din ianuarie 2015 este presedinte al orgnizatiei HORA(Heritage Org. of Romanian Americans in Minnesota), o organizatie non-profit axata pe pastrarea si promovarea comunitatilor romanesti din Minessota si pe promovarea limbii, traditiilor si culturii romanesti. Organizatia Hora, cu suport financiar din partea Societatii de Istorie a Statului Minessota, s-a angajat in realizarea unei trilogii cinematografice pentru documentarea emigratiei romanilor in Minessota. Primul film documentar al trilogiei, intitulat "Mia de dolari si drumul" ("Thousand dollars and back"), lansat in 2014, a fost nominalizat pentru un premiu Emmy, la categoria filme de televiziune. In octombrie 2017 a avut loc premiera partii a doua din aceasta trilogie - "Prin cortina de fier - din Romania" ("Through the Iron Curtain-from Romania"), film realizat in colaborare cu prestigioasa televiziune publica PBS. Activitatile de promovare a valorilor romanesti desfasurate de HORA nu se opresc aici: a fost fondat Corul "Ciprian Porumbescu" si infiintata o mica orchestra cu instrumentisti care au invatat sa cante la instrumente traditionale romanesti. "Sunt fericita ca am reusit sa imbin activitatea profesionala, extraordinar de intensa, de o rigoare deosebita, cu partea de suflet a mentinerii spiritualitatii romanesti", a spus Cleopatra Cabuz. Ea a continuat cu ideea ca ar fi bine ca realizarile romanilor, valorile fundamentale ale acestora sa fie cunoscute, mai ales de catre generatia tanara.


foto 1: Inginerul Cleopatra Cabuz in Cartea de onoare a valorilor bucovinene
Stiri asemanatoare:

incendiu vegetatie  155 de hectare de vegetatie, mistuite in incendii, de la inceputul lunii martie155 de hectare de vegetatie, mistuite in incendii, de la inceputul lunii martie
Saptamana aceasta a debutat cu 11 incendii de vegetatie uscata, pompierii militari si cei voluntari intervenind pentru l...
Cele mai citite stiri 5 zile:
Fii Informat !
sageata
informatiaTa.roon Google+