Proiecte importante de dezvoltare pentru municipiul Suceava, propuse de Alexandru Baisanu, candidat ALDE la fotoliul de primar al Sucevei

de: www.informatiata.ro
Translate in English
25.05.2016

"Abordarea corecta a dezvoltarii unui oras trebuie sa fie caracterizata de echilibrul dintre proiectele mari, de anvergura, care vor genera profilul si identitatea orasului, si detaliile confortului urban de care fiecare cetatean are nevoie.In democratiile consolidate, proiectele urbane de dezvoltare sunt asumate de 2-3 generatii, sunt proiecte care s-au derulat pe parcursul a zeci de ani, iar beneficiile pe termen mediu si lung sunt evidentiate clar in cartile de vizita ale oraselor model din Europa", declara deputatul Stefan Alexandru Baisanu, candidat la Primaria Suceava si presedinte al ALDE Suceava.

1.Stabilirea identitatii urbane a orasului
Fara sa stabilim clar in ce fel de oras dorim sa traim, orasul nostru va ramane captiv unei abordari urbane minimale, haotice, de supravietuire. Identitatea va genera obiective pe termen mediu si lung, va genera proiecte mari de investitii si o pozitionare clara in randul municipiilor resedinta de judet din Romania.
Solutii: evaluarea specializata si autorizata a potentialului integrat de dezvoltare care sa cuprinda toate elementele de oportunitate: economice, culturale, sportive, academice, turistice, ecumenice etc.; intocmirea unui raport si a unui proiect de dezvoltare pe termen mediu si lung, 10-20 de ani; dezbatere publica pe aceasta tema; validare prin referendum; coeziune sociala si politica; implementare.

2.Suceava trebuie sa fie un oras modern si european
Racordarea orasului nostru la realitatile europene si modernizarea acestuia din toate punctele de vedere, fara a compromite minunata zestre istorica a cetatii noastre, va fi un proiect care va aduce o dezvoltare armonioasa intregii comunitati.
Solutii: voi schimba modul haotic in care acest oras se dezvolta, atat pe verticala cat si pe orizontala; voi propune orasului un model arhitectural modern, dar care sa pastreze cu sfintenie zestrea noastra culturala; voi lega orasul la axele europene de dezvoltare urbana.
De asemenea, voi investi resursele necesare pentru a genera premisele unei schimbari fundamentale de mentalitate: acel sinistru "la noi nu se poate" va disparea in timpul mandatului meu.

3.Suceava si democratia participativa
Imi doresc un oras in care oamenii sa fie parte a procesului de decizie. Sunt convins ca doar prin implicarea colectiva vom reusi sa ne depasim conditia. Am decis sa initiez, imediat dupa preluarea mandatului, Asociatia orasului Suceava in care Primaria va fi parte, un forum public de dezbatere a tuturor temelor care au legatura directa cu viata fiecaruia dintre noi. Voi conduce Primaria pentru oameni si impreuna cu ei, folosind foarte des instrumentul consultarii populare, referendumul.

4.Stoparea imediata a devalizarii bugetului local
Voi initia imediat un referendum care sa decida daca orasul va renunta sau nu la sistemul centralizat si falimentar de incalzire. Centralele individuale sunt solutia aleasa de alte 245 de orase din Romania, iar primaria trebuie sa rezolve urgent aceasta problerna. Se cheltuiesc milioane de euro anual fara niciun fel de viziune, termia este cel mai relevant exemplu in acest sens. Voi analiza imediat toate contractele in derulare asa incat banii cetatenilor sa nu mai fie cheltuiti in functie de interesele unui anume grup de "baieti destepti", iar relatia dintre Primaria Suceava si terti va fi una transparenta si impecabila din punct de vedere legal! Vreau sa fie foarte clar pentru toata lumea, sucevenii vor avea primarul lor!

5.Transparenta totala in Primaria Suceava
Transparenta totala in Primaria Suceava va fi una din prioritatile mandatului meu. Cheltuirea haotica a banului public a transformat Suceava intr-o ruina, iar modelul ocult in care se investesc banii sucevenilor trebuie imediat eliminat.
Solutii: fiecare factura va fi publicata pe site-ul Primariei. Sedintete Consiliului Local vor fi transmise online, in direct. De asemenea, audientele primarului si a viceprimarilor vor fi transmise online, in direct. Licitatiile vor fi transparente, sedintele de deschidere a ofertelor vor fi transmise online, in direct. Toate contractele Primariei Suceava vor fi desecretizate.

6.Suceava, un oras curat, un oras oglinda
Solutii: de curatenia orasului se ocupa o firma de salubritate, trebuie evaluat corect modul in care aceasta firma isi face treaba. Voi construi un alt model de relatie intre Primarie si asociatiile de proprietari; si acestea trebuie sa se implice, mai ales pe zonele care apartin de drept asociatiilor de proprietari. Voi deschide o linie verde la care cetatenii pot semnala punctual orice abatare de la programul de curatenie a orasului. Ridicarea gunoiului menajer trebuie facuta in graficul asumat de catre firma prestatoare; nu voi tolera niciun fel de exceptie. Voi suplimenta numarul cosurilor de gunoi si vom achizitiona mobilier nou, specific. Nu am de gand sa spun sucevenilor ca vor avea un oras curat, spun ca vom avea cu totii "UN ORAS OGLINDA!"

7.Asfaltarea tuturor strazilor din oras si refacerea trotuarelor
Solutii: voi evalua imediat toate, absolute toate contractele, care stau la baza activitatii de reparatie si intretinere strazi si trotuare. Voi modifica imediat, in favoarea cetateanului, modul in care se fac astazi caietele de sarcini pentru licitatiile din Suceava. Voi creste perioadele de garantie a lucrarilor asa cum se practica la nivel european, cu perioade de garantie de cel putin 9-12 ani de zile. Voi face receptia lucrarilor personal, insotit de specialisti in acest domeniu, iar nivelul de exigenta va fi cel mai crescut din tara, in acest sens. Voi trage la raspundere fiecare societate de constructii care a lucrat in ultimii 12 ani de zile si nu a respectat garantia lucrarilor. Voi asfalta cu prioritate strazile de lut ramase dupa 3 mandate ale actualului primar.

8.Piete, siguranta publica, iluminat public, caini fara stapan
Solutii: investitii reale in pietele agroalimentare, modernizarea lor la detaliu. Reevaluarea regulamentului de functionare a pietelor, regandirea modului de autorizare, eliminarea speculei si a comertului ilegal, exigenta maxima in ceea ce priveste igiena si serviciile oferite cetateanului. Angajarea Politiei Locale intr-un proiect modern si european de preventie si sanctionare a abaterilor de la conduita publica. Alocarea de responsabilitati clare pentru Politia Locala. In fiecare scara de bloc va fi afisata fotografia si numarul de telefon al politistului local care va raspunde de acea zona.

9.Rezolvarea problemei traficului in Suceava
Solutii: realizarea unui studiu profesionist de trafic urban. Rezolvarea, o data pentru totdeauna, a semaforizarii sincronizate. Transformarea TPL intr-o societate cu adevarat performanta, din toate punctele de vedere, asa incat calatoria cu autobuzul sa nu fie un cosmar, ci un mod civilizat si sigur de transport. 68% dintre europeni merg la serviciu cu autobuzul sau metroul. Asa este normal, in aceasta directie trebuie sa ne indreptam si noi. Renuntarea la trecerile de pietoni care ingreuneaza traficul pe artera principala si construirea de pasarele supraterane, dupa modelul DN1 si DN1A, ieftine si sigure.

10.Suceava are nevoie de parcuri, oamenii orasului au nevoie de liniste
Solutii: voi acorda fonduri suplimentare pentru reamenajarea parcurilor sucevene; le voi igieniza si voi regandi, cu ajutorul Politiei Locale, modul in care se monitorizeaza pastrarea acestor spatii de relaxare; voi improspata tot mobilierul urban specific.Vom monta suficiente cosuri de gunoi si toalete publice, asa incat sa nu mai existe niciun fel de explicatii cand nu se va pastra curatenia; voi ilumina corespunzator aceste parcuri. Voi dezvolta proiecte cu ONG-uri pentru ca in fiecare sfarsit de saptamana aceste parcuri sa gazduiasca activitati culturale sau sportive.

11.Locuri de joaca pentru copii
Solutii: voi reface la standarde europene toate locurile de joaca pentru copiii care reclama acest lucru; fiecare loc de joaca pentru copii va avea covor de tartan; voi monta mobilier specific si modern, cu grad minimal de posibile accidentari; voi monta camere video pentru monitorizarea acestor locuri de joaca si voi sanctiona aspru deteriorarea acestor locuri de joaca. Voi identifica solutii pentru construirea a cat mai multe astfel de locuri de joaca, printr-o optimizare totala a spatiilor libere.

12.Locuri de parcare
Solutii: inventarierea cadastrala a tuturor spatiilor dintre blocuri; identificarea spatiilor care se preteaza pentru amenajarea de parcari ecologice. Gasirea unui echilibru intre spatiul verde dintre blocuri si locurile de parcare necesare. Recensamant obligatoriu, pe cartiere si cvartale de locuinte, al intregului parc auto al Sucevei. Deschiderea unor dezbateri publice punctuale, pentru fiecare cartier in parte si lansarea unor microreferendumuri pentru gasirea celei mai bune decizii in legatura cu folosirea corecta a spatiilor disponibile dintre blocuri.

13.Crese, gradinite, after-school, invatamant doar de dimineata si abonamente gratuite pentru elevi, burse pentru premianti si olimpici
Solutii: voi evalua imediat necesarul de locuri in crese, gradinite si after-school-uri din orasul nostru. Extinderea, acolo unde este posibil, a spatiilor din crese si gradinite. Construirea de noi crese si gradinite in fiecare cartier. Dimensionarea corecta a personalului didactic necesar si dezvoltarea de programe, finantate de Primarie, pentru educatia extracuriculara a copiilor. After-school pe langa fiecare scoala din municipiu, investitiile sunt minime. Voi oferi din nou copiilor nostri gradinita in care astazi isi desfasoara activitatea PNL.

14. Suceava are nevoie de zone de agrement
Solutii: sunt doar doua locuri in care se poate investi la modul serios, in proiecte pentru zone de agrement: Parcul Sipote si zona albiei Sucevei. Voi identifica modelul corect al investitiilor, abia dupa evaluari profesioniste a oportunitatilor tehnice si financiare si dupa stabilirea viziunii de dezvoltare. Voi lansa in dezbatere publica si modelul pe care il vom implementa in orasul nostru; oamenii vor avea la dispozitie suficiente exemple, corect prezentate.

15.Suceava trebuie sa aiba grija de pensionari
Solutii: pensionarii vor primi abonamente gratuite pentru transportul public local. Asigurarea de spatii pe care sa le dam in folosinta gratuita pensionarilor pentru ca ei sa-si desfasoare activitati specifice, sa-si petreaca timp liber, sarbatorile sau zilele de nastere. Voi organiza permanente consultari cu pensionarii, asa incat dialogul sa fie unul constructiv si sa genereze solutii pentru o viata mai buna.

16.Voi finanta corect sportul si cultura
Solutii pentru cultura: voi lansa un model de finantare a culturii dupa modelul folosit si astazi in Sibiu, fosta capitala culturala europeana. Voi infiinta o Comisie de finantare care va aloca bugete oricarui proiect scris de catre oricine doreste sa dezvolte cultura in Suceava. Voi lansa un concurs de proiecte, asa incat intre 1 mai si 1 octombrie, in fiecare sfarsit de saptamana, sa existe cate un eveniment cultural in orasul nostru.
Solutii pentru sport: voi face tot ce este posibil ca pe langa echipa noastra de fotbal sa fie adus un sponsor foarte serios. Finantarea echipei se va face intr-o proportie corecta cu fondurile pe care le va aduce sponsorul. De asemenea, primarul trebuie sa gaseasca sponsorul. Voi finanta sportul universitar. Universitatea noastra trebuie sa aiba o echipa competitiva in handbal, deoarece avem traditie in acest sport.

17.Tinerii au nevoie de argumente pentru a ramane in orasul unde s-au nascut
Solutii: locuri de munca bine platite; dezvoltarea corecta a potentialului universitar. Un oras cu Universitate trebuie sa fie oras viu, proaspat, dinamic, european. Dezvoltarea culturala a orasului; dezvoltarea fenomenului sportiv.

18.Locuri de munca si mediul economic
Solutii: evaluarea identitatii urbane si a planului integrat de dezvoltare; identificarea corecta a viitorului profil economic al orasului si derularea de investitii structurale pentru crearea de locuri de munca. Stabilirea comunicarii strategice si de lobby, la nivel national si european, pentru atragerea de investitori. Investitorii nu vin! Investitorii se aduc! Crearea cadrului legal si ofertant din punct de vedere al infrastructurii pentru definirea unei zone economice speciale. Stabilirea unui parteneriat foarte serios cu Universitatea Suceava pentru deschiderea unui circuit integrat pentru crearea de locuri de munca. Investitorul vine doar daca exista forta de munca calificata, iar autonomia universitara poate introduce in facultati specializarile de care investitorii strategici vor avea nevoie.
Sucevenii merita respect si pretuire! Trebuie sa invatam din nou sa ne iubim orasul!

Este la indemana fiecaruia dintre noi sa-si doreasca cu adevarat sa faca parte din viata acestui oras. Trebuie sa renuntam la micile orgolii personale care compromit renasterea unui sentiment corect de mandrie si patriotism local. Impreuna putem face mult mai multe decat fiecare in parte. Suntem diferiti, dar ne dorim cu totii normalitate, liniste, locuri de munca, respect si viitor, iar pentru toate acestea cred ca este momentul sa invatam din nou sa ne iubim orasul. Daca vom avea incredere unii in ceilalti, daca ne vom respecta, daca ne vom ajuta, daca vom intelege ca nu traim singuri, ci alaturi de toti ceilalti, orasul, care astazi are atat de mare nevoie de noi, ne va intoarce, asa cum stie el mai bine, infinit RESPECT SI PRETUIRE!

Stefan Alexandru Baisanu, candidat ALDE la Primaria Suceava


Stiri asemanatoare:

echipa de conducere a campaniei PNL Suceava PNL Suceava, in linie dreapta pentru alegerile europarlamentare VIDEO videoPNL Suceava, in linie dreapta pentru alegerile europarlamentare VIDEO
PNL Suceava intra in linie dreapta pentru alegerile europarlamentare din luna mai si deja si-a conturat o strategie. Pr...
Cele mai citite stiri 5 zile:
Fii Informat !
sageata
informatiaTa.roon Google+