Măsură fără precedent, la Spitalul Județean Suceava. Un medic cu reputație și de zeci de ani în funcția de șef de secție, a fost sancționat și schimbat din funcție în urma unei sesizări că ar direcționa pacienții de la spital la cabinetul său privat. Este vorba despre medicul şef al secţiei Oftalmologie, Georgeta Martiniuc. Aceasta a fost înlocuită din funcție de către managerul spitalului, Vasile Râmbu, care declară că s-a săturat de atitudini de acest gen și că va lua măsuri dure și pe viitor.Conducerea unității sanitare susține că medicul respectiv nu este la prima abatere și au mai fost formulate reclamații împotriva sa. De această dată, reclamația a fost făcută de tatăl unei fetițe de 8 ani, care a avut un accident la joacă și s-a rănit la ochi. Bărbatul, pe nume Baltaru Lucian, a scris pe contul său de socializare că fetița a suferit o leziune pe cornee și că a dus-o la Urgențe. De acolo, ei au fost îndrumați la ambulatorul de Oftalmologie. Deși ar fi trebuit să fie la cabinet la ora 8.00, doctorița Martiniuc a venit de abia la 9.00, și asta după ce a fost sunat directorul medical al spitalului. Mai mult, după ce a văzut copilul, medicul i-ar fi spus tatălui să revină cu el după amiază, la cabinetul său, fapt ce l-a scos din sărite pe părinte. Tot în privat a fost rezolvată în final problema, pentru că tatăl și-a dus fetița la un alt cabinet din oraș, însă a reclamat cazul la directorul medical al spitalului, Alexandru Macovei.

Ulterior, spre surprinderea sa, tatăl a fost sunat chiar de managerul Vasile Râmbu. Baltaru Lucian a depus o reclamație scrisă împrotriva doctoriței Martiniuc, în final. Conducerea spitalului a dispus verificări iar apoi a înlocuit-o pe șefa Secției Oftalmologie. Motivele sancționării medicului șef de la Oftalmologie sunt, conform directorului medical al spitalului – Alexandru Macovei, lipsa de la program și redirecționarea unui pacient din sistemul de stat, unde cazul putea fi ușor rezolvat, în cel privat (vezi declarații Alexandr Macovei). Georgeta Martiniuc a dat explicații scrise și a precizat că a întârziat în Ambulatoriu o oră pentru că era la raportul din secție și avea probleme de rezolvat. Nu a oferit însă explicații de ce nu a rezolvat cazul în spital și a chemat pacienta la cabinetul său privat.

Postarea tatălui fetiței de pe contul de socializare

„Duminică după-amiaza, esplanada centrală.
O zi frumoasă, cald. Am ieşit cu copiii cu bicicletele.
Întâmplarea nefericită face ca un coleg de-al fiicei mele cu care s-a întâlnit în centru, neavând bicicleta în dotare, a cugetat că e cool să te joci cu nişte beţe. Exact. Prin ochii copiilor care merg pe bicicletă.
În fine. I-a băgat băţul în ochi, fata a căzut cu tot cu bicicleta şi am trecut milimetric pe lângă o tragedie.
Durere, ochiul sângera… Am dat fuga la UPU.
Am fost preluaţi destul de repede de pediatru şi trimişi de urgenţă la secţia de oftalmologie. Auzisem eu că duminica nu sunt oftalmologi de gardă, dar nu prea aveam de ales.
Am ajuns la oftalmo. Nu era medic… Însă era o doamnă asistentă care poate fi dată ca exemplu de . Am doar cuvinte de laudă la adresa acestei doamne şi mă înclin.
I-a verificat ochiul şi văzul, a constatat o leziune pe cornee, a curăţat şi a aplicat un tratament.
Şi ne-a chemat a doua zi dimineaţă, la prima oră, să ne vadă un medic specialist.A doua zi dimineaţă ne-am prezentat din nou la UPU şi am fost trimişi în ambulatoriu, la cabinetul de oftalmologie. Programul era de la 8. Pacienţi erau vreo 17 la uşă. Cu noi 18. În scurt timp îmi dau seama că nu intră nimeni la consultaţii şi întreb pe cineva dacă a venit doctoriţa.
– mi-a răspuns un bărbat trecut de 60 de ani.
Mult stimată doamnă doctor Martiniuc Georgeta. Doctor Martiniuc Georgeta. Ar fi trebuit să fie la cabinet de la ora 8…
Am intrat în cabinet şi am întrebat asistenta când vine şi de ce nu este deja acolo. „O sun de la 8. Îmi dă ocupat sau îmi scrie sms <>” zice asistenta.
Ies din cabinet. Era deja ora 9 fără 1 minut…
Fac rost de numărul directorului medical – Dl. Dr. Macovei.
Şi sun. Spre surprinderea mea, răspunde prompt şi îmi ascultă oful. Promite că se rezolvă imediat.
Şi aşa a fost. În câteva minute, a ajuns mult stimată doamnă doctor într-un suflet la cabinet.
Pentru că fetiţa era singurul pacient copil şi cu dureri, ne-a chemat pe noi primii în cabinet.
Şi în loc să-şi facă treaba, a început ancheta…!
M-a întrebat dacă eu am sunat cumva la director (spune-i acum că tu ai fost, când copilul ţi-e în mâna ei…), i-a zis asistentei că TREBUIE să afle cine a sunat, că este IMPORTANT să afle cine a fost la director şi de astea.
Consultaţia a durat 30 de secunde cred şi… NE-A CHEMAT LA EA LA CABINET, PE MĂRĂŞEŞTI, DUPĂ-AMIAZĂ LA 3!!!

M-am blocat. Am venit la UPU ca să-mi fac programare la cabinetul privat al unei… duamne doftor!?
Am ieşit. M-am dezmeticit un pic şi am pus mâna pe telefon. Pe cine să sun? Pe directorul medical, că doar a fost atât de amabil…
Sună. Nu răspunde. Mă duc spre maşină. Mă sună el.
„Domnule director, mulţumesc pentru promptitudinea cu care aţi intervenit, dar uitaţi care-i treaba…”
Şi-i povestesc ce şi cum. Mă invita să scriu o plângere şi să o înregistrez la secretariat. Îi spun că am un copilaş cu dureri şi chiar nu am chef. Insistă de mai multe ori să înregistrez o plângere, pentru că doar astfel putem schimba lucrurile. I-am spus că mă mai gândesc. Am plecat săgeata la un cabinet privat, fără programare. Am fost consultaţi de o domnişoară doctor foarte amabilă, care s-a mai uitat probabil şi la filme americane. Mi-a explicat pe larg ce probleme sunt, ce riscuri, ce avem de făcut, când să revenim la control (gratuit), i-a aplicat tratament. Aşa, mişto, ca la privat. Şi ne-a dat şi acasă tratament. Totul a durat 15 minute’’, a povestit tatăl pe contul de socializare.

Oferta SAVCOM 7-13 Iunie

1 COMENTARIU

  1. Acum 4 ani doamna Martiniuc a refuzat să mă opereze de șalazion, deoarece taxa de 30 de lei pe care a trebuit să o plătesc „nu acoperea nici macar anestezicul” după cum s-a exprimat. Așa că am fost nevoit să merg la Spitalul Sf. Spiridon din Iași pentru o banala operație. 😊

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here