Gheorghe Șoldan și-a făcut marți bilanțul de 4 luni și jumătate de când este la șefia CJ Suceava.
Redăm complet raportul președintelui Consiliului Județean Suceava:
Ce am făcut în patru luni și jumătate!
Atât a trecut de pe 24 octombrie 2024, de când am preluat mandatul de președinte al Consiliului Județean Suceava.
Pot spune cu toată sinceritatea că au fost luni intense, cu multă muncă, cu provocări, dar și cu rezultate concrete.
În tot acest timp, împreună cu echipa mea, am pus bazele unor proiecte importante pentru județul Suceava și am reușit să deblocăm inițiative care stăteau pe loc de ani de zile.
Dragi suceveni, vă las mai jos o sinteză a raportului de activitate din ultimele patru luni și jumătate.
🔴 INFRASTRUCTURĂ RUTIERĂ
✔️ 𝐕𝐚𝐫𝐢𝐚𝐧𝐭𝐚 𝐨𝐜𝐨𝐥𝐢𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐆𝐮𝐫𝐚 𝐇𝐮𝐦𝐨𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢
Am găsit singura soluție reală de a demara cât mai repede construcția variantei ocolitoare de la Gura Humorului, și nu peste 5 – 10 -15 ani, când ar fi alocat executivul aproximativ 700 de milioane de euro pentru acest proiect.
Facem varianta ocolitoare în profil de drum național și folosim o parte din vechiul studiu de fezabilitate, aceleași avize, la regim de drum național, dar de trei ori mai ieftin.
Cu finanțare asigurată prin Programul de Transport 2021-2027.
Această variantă poate fi transformată ulterior în autostradă, când vor fi gata toate procedurile și se va da drumul și la finanțarea pentru A14, Autostrada Nordului, din care face parte varianta ocolitoare de la Gura Humorului.
✔️ 𝐕𝐚𝐫𝐢𝐚𝐧𝐭𝐚 𝐨𝐜𝐨𝐥𝐢𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐅𝐚̆𝐥𝐭𝐢𝐜𝐞𝐧𝐢
Am deblocat proiectul evitând zonele de arii protejate, ceea ce ar fi generat întârzieri majore. Noua variantă este în curs de avizare și urmează să intre în Consiliul Tehnico-Economic de la Ministerul Transporturilor, pentru demararea licitației.
✔️ 𝐃𝐫𝐮𝐦𝐮𝐥 𝐞𝐱𝐩𝐫𝐞𝐬 𝐒𝐮𝐜𝐞𝐚𝐯𝐚 – 𝐁𝐨𝐭𝐨𝐬̦𝐚𝐧𝐢
A fost avizat traseul final, iar studiile de teren sunt în derulare.
Drumul expres (19,86 km, 4 benzi, viteză de proiectare 120 km/h) va avea trei noduri rutiere:
• Nod rutier la Salcea, care va lega drumul expres de Autostrada Moldovei A7;
• Nod rutier la Huțani, ce va facilita accesul către DJ 291 Huțani – Bucecea – Leorda;
• Nod rutier la intersecția cu DN29, unde se va realiza conexiunea cu viitoarea variantă de ocolire Botoșani.
Proiectul include 15 poduri și pasaje, fiind cofinanțat prin Programul de Transport 2021-2027.
✔️ 𝐃𝐫𝐮𝐦 𝐧𝐨𝐮 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐠𝐚̆𝐭𝐮𝐫𝐚̆ 𝐁𝐮𝐫𝐝𝐮𝐣𝐞𝐧𝐢 – 𝐀𝐞𝐫𝐨𝐩𝐨𝐫𝐭
A fost emis ordinul de începere a lucrărilor și predat amplasamentul constructorului.
Drumul (4,78 km) va decongestiona traficul spre aeroport și va asigura conexiunea cu A7.
Valoare: 23,77 de milioane de lei.
Execuția se va finaliza în martie 2027.
✔️ 𝐌𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐫𝐮𝐦𝐮𝐫𝐢 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞𝐧𝐞 (𝟓𝟐 𝐤𝐦)
Am accelerat procedurile pentru depunerea celui mai mare proiect de modernizare a drumurilor județene, în valoare de 86 de milioane de euro. (431.128.691,14 lei, inclusiv TVA).
Durata execuției: 36 luni.
Vorbim de modernizarea infrastructurii rutiere pentru trei drumuri judeţene, inclusiv reabilitarea sau construcția a 23 de poduri şi amenajarea trotuarelor, a staţiilor de autobuz, a pistelor pentru biciclete. De asemenea, vor fi amenajate spații în care vor fi instalate stații de încărcare electrică.
DJ 209A Fălticeni – Horodniceni – Cornu Luncii – Mălini – Slatina:
– lungime drum modernizat – 32 km
– număr poduri reabilitate sau executate noi – 11
DJ 209B Mălini – Văleni
– lungime drum modernizat – 19 km
– număr poduri reabilitate sau executate noi – 11
DJ 177C Păltinoasa – Valea Moldovei – DJ 209A
– lungime drum modernizat – 1,747 km
– număr poduri reabilitate sau executate noi – 1
Durata estimată de execuție a lucrărilor pentru reabilitarea, modernizarea și dotarea obiectivului de investiții este de 36 de luni.
✔️ 𝐃𝐫𝐮𝐦𝐮𝐥 𝐓𝐚𝐥𝐢𝐞𝐧𝐢𝐥𝐨𝐫 – 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐚̆𝐫𝐢 𝐥𝐮𝐧𝐚 𝐯𝐢𝐢𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞
Prin colegii de la Direcția Județeană de Drumuri și Poduri am asigurat sprijin constructorilor care lucrează la reabilitarea și modernizarea DJ 209B Văleni – Stânișoara – Iesle – limita județului Neamț, cunoscut sub numele de Drumul Talienilor.
În octombrie 2024, stadiul lucrărilor era 70%, iar astăzi este peste 95%.
Totodată, am demarat procedurile pentru construirea unei noi porți de intrare în județ (parteneriat cu CJ Neamț), a unei parcări și a unui punct de belvedere în Pasul Stânișoara.
𝐑𝐞𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐫𝐢 𝐬̦𝐢 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐨𝐚𝐥𝐞
✔️ DJ 208D Hănțești: reabilitat după 17 ani fără asfalt, pe o porțiune de 3,5 km.
✔️ DJ 209L Solonețul Nou – Pleșa (drum în garanție): constatate numeroase deficiențe, constructorul notificat pentru remediere.
✔️ Deszăpezire: primele sancțiuni pentru firmele care nu au respectat contractele.
🔴 𝐀𝐄𝐑𝐎𝐏𝐎𝐑𝐓𝐔𝐋 ”𝐒̦𝐓𝐄𝐅𝐀𝐍 𝐂𝐄𝐋 𝐌𝐀𝐑𝐄” 𝐒𝐔𝐂𝐄𝐀𝐕𝐀
✔️𝐌𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦 𝐈𝐋𝐒
Este principala problemă care a alungat și ținut departe companiile aeriene de Suceava
Am semnat protocolul cu Administrația Națională a Serviciilor de Trafic Aerian – Romatsa și am prins în buget sumele necesare pentru a începe în acest an execuția lucrărilor de construcție și montaj aferente modernizării sistemului ILS pentru compatibilitate CAT III.
Această investiție va îmbunătăți semnificativ condițiile pentru aterizarea aeronavelor în situații de vizibilitate redusă.
✔️ 𝐄𝐱𝐭𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐦𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐞𝐫𝐨𝐩𝐨𝐫𝐭
Am demarat cea mai mare modernizare din istoria aeroportului sucevean.
Este esențială pentru dezvoltarea județului Suceava și va fi una dintre prioritățile mandatului meu de președinte al Consiliului Județean Suceava.
În prezent, s-a încheiat licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate, însă este depusă o contestație și așteptăm în câteva zile răspunsul reprezentanților Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).
Ne dorim un nou terminal și modernizarea terminalelor existente, extinderea parcării și îmbunătățirea condițiilor pentru pasageri.
✔️ 𝐍𝐨𝐢 𝐫𝐮𝐭𝐞 𝐚𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐞
Așa cum bine știți, săptămâna trecută am fost personal la Budapesta și am avut întâlniri cu factori decizionali ai companiei Wizz Air, pentru a extinde cursele aeriene de pe aeroportul din Suceava și către alte destinații din Europa.
Am discutat, de asemenea, și despre posibilitatea de a avea din nou o bază operațională, cu mai multe aeronave la sol.
Discuții pe această temă am avut chiar și în cursul zilei de ieri.
Suntem tot mai aproape de obiectivul dorit: de a extinde numărul curselor directe de pe aeroportul nostru spre destinații din cât mai multe țări.
✔️ 𝐒𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐥𝐚 𝐚𝐞𝐫𝐨𝐩𝐨𝐫𝐭
În urma sesizărilor privind transporturile ilegale, am obținut suplimentarea personalului de poliție la aeroport, pentru monitorizare permanentă.
🔴 𝐄𝐂𝐎𝐍𝐎𝐌𝐈𝐄 𝐒̦𝐈 𝐃𝐄𝐙𝐕𝐎𝐋𝐓𝐀𝐑𝐄
✔️ 𝐈̂𝐧𝐟𝐢𝐢𝐧𝐭̦𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐙𝐨𝐧𝐞𝐢 𝐋𝐢𝐛𝐞𝐫𝐞 𝐒𝐮𝐜𝐞𝐚𝐯𝐚
Am inițiat demersurile pentru o Zonă Liberă în proximitatea aeroportului, care va atrage investitori și va crea locuri de muncă. Documentația a fost înaintată Secretariatului General al Guvernului.
🔴 𝐌𝐄𝐃𝐈𝐔
✔️ 𝐃𝐞𝐜𝐨𝐥𝐦𝐚𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐥𝐚𝐜𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐒𝐨𝐥𝐜𝐚
O altă realizare importantă din aceste patru luni și jumătate de mandat o reprezintă demararea lucrărilor aferente contractului de decolmatare a lacului de acumulare de la Solca, după ce anul trecut, în vară, toți locuitorii au rămas fără apă potabilă și menajeră.
M-am implicat încă de atunci în rezolvarea problemei, deși nu preluasem oficial mandatul.
Valoare proiect: 8 milioane de lei, termen execuție: 8 luni.
Prima etapă constă în realizarea unui baraj de beton în amonte de lac, astfel încât populația să beneficieze de apă pe durata lucrărilor de decolmatare.
🔴𝐂𝐔𝐋𝐓𝐔𝐑𝐀̆ 𝐒̦𝐈 𝐓𝐔𝐑𝐈𝐒𝐌
✔️ 𝐏𝐫𝐨𝐭𝐞𝐣𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐂𝐞𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐒𝐜𝐚𝐮𝐧
Consiliul Județean Suceava a alocat 15,9 de milioane lei pentru oprirea infiltrațiilor care pun în pericol structura cetății. Lucrările vor dura 12 luni.
✔️ 𝐌𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐚𝐫𝐜𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐂𝐞𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐒𝐜𝐚𝐮𝐧
Am decis alături de echipa mea să preluăm de la Primăria Suceava parcela de 5.060 de mp de pe strada Parcului și, alături de suprafața de 1.837 mp, proprietate a Consiliului Județean, să amenajăm o parcare publică modernă asfaltată, iluminată și bine organizată, cu 133 de locuri pentru autoturisme, motociclete, autobuze și microbuze.
Lucrările vor începe anul acesta.
Nu mai putem sta cu o parcare cu pământ și pietriș pe strada Parcului, acolo unde se află principalele obiective turistice din municipiul Suceava, Cetatea de Scaun a Sucevei, alături de Muzeul Satului Bucovinean (cu aproape 200.000 de vizitatori anual).
✔️ 𝐓𝐫𝐞𝐢 𝐦𝐮𝐳𝐞𝐞 𝐧𝐨𝐢
– Muzeul de Artă Suceava (7,1 milioane de lei, finanțare obținută prin Institutul Național al Patrimoniului, cu o contribuție proprie a Muzeului Național al Bucovinei, prin sprijinul Consiliului Județean Suceava.
– Muzeul Represiunii Comuniste din Bucovina (va funcționa în imobilul din strada Petru Rareș nr. 54, dat în administrare zilele trecute Muzeului Național al Bucovinei).
– Muzeul de Artă Sacră Fălticeni – va fi înființat în ansamblul de clădiri de pe strada Sucevei, nr. 47, unde a funcționat Consulatul Austriac între 1860 și 1918. (proiect depus la CNI, investiție 13,8 milioane de lei).
✔️ 𝐃𝐞𝐦𝐞𝐫𝐬𝐮𝐫𝐢 𝐥𝐚 𝐌𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐢𝐢, pentru ca Suceava să aibă astăzi singura colecție Constantin Antonovici (discipolul lui Brâncuși) din România, colecție care va fi expusă în viitorul Muzeu de Artă din municipiul reședință de județ.
🔴 SĂNĂTATE
𝐈𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐢 𝐢̂𝐧 𝐢𝐧𝐟𝐫𝐚𝐬𝐭𝐫𝐮𝐜𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐒𝐩𝐢𝐭𝐚𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐂𝐥𝐢𝐧𝐢𝐜 𝐒𝐮𝐜𝐞𝐚𝐯𝐚
Proiect spre finanțare:
✔️ Extindere și modernizare a Unității de Primiri Urgențe și a secției ATI, printr-un proiect de 20 de milioane de euro, în fază de aprobare pentru finanțare europeană.
Investiții prin fonduri europene
✔️ Proiect NEURO KIDS: dotarea secției de neurochirurgie pediatrică (buget 𝟕𝟒𝟎.𝟎𝟖𝟓,𝟖𝟑 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨, cofinanțare CJ Suceava 10%).
✔️ Proiect PREVENTION: dotarea cu mamografe pentru prevenirea cancerului de sân (𝟑𝟎𝟗.𝟐𝟗𝟒,𝟖𝟐 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨, cofinanțare 20%).
✔️ Cabinet stomatologic pentru copii: investiție 1 milion lei, integrat în ambulatoriu.
Secția de Oncologie: rambursarea din fonduri europene a investiției de 8,73 de milioane de lei pentru echipamente moderne, deja utilizate în spital, în procesul de diagnosticare și tratament al cancerului.
✔️ Proiectul „BLOOM – Formarea vieții minorilor noștri, promovarea sănătății lor”, 532.448,75 de euro alocați județului Suceava, pentru achiziționarea de echipamente medicale adecvate dotării secției de Pediatrie și a secției de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie
Fiecare echipament, fiecare investiție în infrastructura medicală din județ reprezintă un pas înainte pentru un sistem medical cât mai performant și accesibil tuturor.
Vreau să le mulțumesc pentru implicare și profesionalism colegilor din cadrul Direcției de Proiecte cu Finanțare Externă a Consiliului Județean Suceava. Au fost în spatele multor proiecte importante.
Avem nevoie și în 2025 să atragem cât mai multe fonduri europene, atât de necesare în următorii ani județului nostru.
✔️ 𝐑𝐞𝐜𝐞𝐩𝐭̦𝐢𝐚 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐥𝐚 𝐏𝐮𝐧𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐎𝐩𝐞𝐫𝐚𝐫𝐞 𝐀𝐞𝐫𝐨𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜𝐚𝐥𝐚̆ 𝐂𝐚̂𝐦𝐩𝐮𝐥𝐮𝐧𝐠 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐞𝐧𝐞𝐬𝐜
Facem toți pașii pentru fi operațional în cel mai scurt timp posibil / asigurare pază, încadrare personal (piloți, cadre SMURD, cadre medicale)
Investiția de aproximativ 2 milioane de euro va asigura prezența permanentă a unui elicopter SMURD în zonă, reducând timpul de intervenție pentru urgențele medicale grave și salvând vieți.
🔴 𝐒𝐏𝐑𝐈𝐉𝐈𝐍 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢
✔️ Fondul de rezervă bugetară: Deși l-am preluat aproape gol, am reușit să facem economii și să alocăm la finele anului trecut 7,9 milioane de lei către 44 de localități aflate în dificultate.
✔️ Sprijin pentru familii vulnerabile: Am ajutat 12 familii aflate în situații critice.
Cu încredere,
Gheorghe Șoldan
Președintele Consiliului Județean Suceava

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.