Deputatul PNL Ioan Bălan solicită ministrului Agriculturii măsuri de sprijin pentru crescătorii de bovine.

Ioan Bălan spune că s-au înregistrat creșteri mari la prețul laptelui și al produselor lactate, cauzele precicipale fiind majorăile prețutior la energie și la furaje.

Deputatul PNL de Suceava declară că statul trebuie să intervină pentru sprijinirea fermierilor și dă ca exemplu crescătorii de vite din regiune de Nord-Est.

Redăm integral solicitarea scrisă a deputatului PNL de Suceava Ioan Bălan:

”Stimate domnule ministru,

 În contextul inflaționist actual, una dintre majorările cele mai abrupte ale prețurilor produselor alimentare a fost înregistrat în domeniul laptelui și al produselor lactate. Între cauzele principale ale creșterii prețurilor se află majorarea prețurilor energetice și creșterea puternică a prețurilor furajelor.

În acest sens, potrivit celor mai recente date furnizate de către Institutul Național de Statistică, efectivele de bovine la nivel național au scăzut cu 12.315 de capete, reprezentând -0,7%.  Din fericire, Regiunea de Nord-Est, care deține cel mai mare efectiv de bovine la nivel național, respectiv de 24,5%, a înregistrat o sensibilă creștere a efectivelor în primăvară, de 0,1 puncte procentuale.

Cu toate acestea, urmărind evoluția nefavorabilă a importurilor de lapte brut, este evident că statul român trebuie să intervină de urgență pentru sprijinirea acestui sector.

Având în vedere aspectele semnalate, vă solicit, domnule ministru, următoarele informații: 

  • Ce măsuri imediate aveți în vedere să adoptați pentru a sprijini crescătorii de bovine din România să continue activitatea de creștere a animalelor și de producție a laptelui?
  • Ce măsuri aveți în vedere pentru a facilita colectarea laptelui și de la crescătorii mici de bovine, care dețin 3-5 capete și care nu au posibilitatea de a livra zilnic tot laptele produs către unitățile procesatoare din România?
  • Având în vedere faptul că fermierii livrează laptele produs la prețuri medii de cca. 2 lei, iar laptele procesat se vinde la consumatorul final cu prețuri de peste 8 lei, vă rog să precizați ce măsuri ați dispus pentru a corecta această deficiență a pieței? ”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.