Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan declară că agricultorii români au nevoie de sprijin din partea statului pentru a se dezvolta și pentru a-și vinde produsele.

Ioan Balan spune că producția agricolă românească a crescut în ultimii ani dar, paradoxal, agricultorii autohtoni nu au prosperat și intră cu greu în marile magazine în condițiile în care produsele de import au invadat piața românească.

Din cauză că agricultorii noștri nu au fost sprijiniți de-a lungul anilor, pe mesele românilor ajuns produse alimentare din importa deși sunt mai slabe calitativ decât cele românești.


”Chiar dacă s-a spus în nenumărate rânduri de la această tribună că România are un potențial agricol uriaș, aspect cu totul adevărat, din păcate, acesta este subvalorificat, pentru că foarte puține politici au sprijinit agricultorii români să se dezvolte și să prospere din munca lor.

Numai dacă nu vrem, nu vedem că fermierii români au depus eforturi uriașe ca să-și cumpere un plug sau un tractor la mâna a doua, ca să facă din buzunarul propriu sisteme de irigații, să aibă semințe mai bune, mai productive sau să crească efectivele de animale.

Spun, fără ezitare, că fermierul român este unul dintre cei mai harnici fermieri din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, fermierul român nu este și cel mai bogat, ci, dimpotrivă, abia dacă subzistă de la o recoltă la alta, asta dacă nu se abat asupra lui și calamități precum seceta sau epidemii precum pesta porcină africană.

Producția agricolă românească din ultimii ani, în ciuda secetelor și epidemiilor din zootehnie, a crescut puternic. Cifrele nu le putem contesta.

Aici apare paradoxul. Deși au muncit mai mult, fermierii români nu au câștigat mai mult.

Știm cu toții că produsele românești sunt superioare calitativ și, cu toate acestea, pe mesele românilor ajung mai degrabă legume și fructe din import, brânzeturi și lapte din țările vecine și preparate din carne fabricate chiar în afara spațiului comunitar.

Zeci de miniștri ai agriculturii s-au perindat prin guvernele din ultimii 30 de ani, dar nici unul nu a găsit răspunsurile adecvate pentru a sprijini real fermierul român.

Pentru ca agricultura românească să se dezvolte, este necesar ca agricultorul român să poată să își vândă în condiții concurențiale marfa și la prețuri bune, care să-l stimuleze să producă de la un an la altul tot mai mult.

Dacă acest lucru nu se va întâmpla, vom constata cum terenurile care rămân necultivate sunt tot mai multe, cum crescătoriile de animale renunță la acestea și cum piața românească nu va mai avea de unde să furnizeze românilor produsele noastre tradiționale.

Îmi doresc foarte mult ca proiectele de investiții demarate de Ministerul Agriculturii, care vizează construirea de capacități de depozitare pentru produsele agricole să devină realitate. Îmi doresc, de asemenea, ca fermierii să acceseze fondurile disponibile prin schemele de garantare IMM Agro Invest și să construiască mult așteptatele capacități de producție chiar în mediul rural.

Avem nevoie ca produsele românești să capete tot mai multă competitivitate și să umple buzunarele celor care muncesc în agricultură. Vreau să scăpăm de acest marasm, în care agricultura este sinonimă cu sărăcia și traiul de pe o zi pe alta.

Produsele de import sunt sprijinite puternic să se vândă prin rețele de magazine cu acoperire națională, în vreme ce, din cauza lipsei de asociere a producătorilor români, produsele românești nu mai prind nici măcar locul pe o tarabă în piața orășenească.

Importurile nu au nici o vină pentru că autoritățile române nu sunt capabile să protejeze producătorii autohtoni! Din păcate, toate aceste anomalii i-au îndepărtat pe tineri de ideea că o viață prosperă se poate realiza prin activități agricole performante, așa cum se poate face și în alte domenii.

De aceea, sper că în următorii câțiva ani tinerii angrenați în economia agricolă să schimbe la față acest sector deosebit de important pentru economia națională”, declară deputatul Ioan Balan.

Oferta SAVCOM 29 Noiembrie -5 Decembrie ȘEDINȚE FOTO CRĂCIUN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here