Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a dat detalii, într-un interviu realizat de informatiata.ro, despre măsurile care se iau în școlile sucevene și despre pregătirile care se fac pentru debutul noului an școlar, având în vedere pandemia de COVID-19.

Ion Lungu spune că, la acest moment, în municipiul Suceava, sunt 50 de persoane active cu coronavirus și că rata de infecție este de doar 0,4 la mia de locuitori. Dacă se păstrează acest scenariu, copiii vor merge la școală pe 14 septembrie.

Pregătirea anului școlar este o prioritate și o provocare pentru primarul Ion Lungu. Acesta a explicat că prezența copiilor la școală trebuie să se facă în condiții de păstrare a distanței sociale și Guvernul trebuie să vină rapid cu precizări despre modul în care se vor putea derula cursurile. Ion Lungu vorbește despre prezența copiilor din aceeași clasă în schimburi, însă acest lucru presupune clarificări din partea Guvernului în ceea ce privește dublarea normelor cadrelor didactice și renumerarea acestora.

Cert este că, la nivelul municipiului Suceava, în unitățile de învățământ se pregătesc absolut toate spațiile existente – cum ar fi laboratoarele, pentru ca acestea să fie transformate în săli de clasă.

Ion Lungu a anunțat că Primăria Suceava a alocat fonduri unităților de învățământ inclusiv pentru achiziționarae de măști pentru elevi și profesori, și asta pentru că elevii și cadrele didactiec vor trebui să poarte măști. De asemenea, s-au alocat fondurile necesare achiziționării de dezinfectanți.

O situație mai delicată va fi în cazul grădinițelor cu program prelungit, crede Ion Lungu, acolo unde vor trebui să se facă dezinfecții sistematice după fiecare activitate a copiilor, având în vedere că micuții se joacă acolo, iau masa dar și dorm.

Primarul Sucevei spune că o provocare este și dotarea școlilor cu sistemele tehnice necesare predării online, echipamentele electronice fiind achiziționate de Primărie. Edilul a explicat că acest nou an școlar reperezintă o mare provocare și pentru cadrele didactice și că se organizează cursuri la acest moment pentru profesori deoarece nu toți au abilități pentru predarea online. Cert este că elevii din clasele mici 0-4 vor trebui să vină la școală, la fel ca și cei din clasele a opta și a douăsprezecea.

Ion Lungu spune că toți actorii implicați în acest proces – autorități, cadre didactice, părinți și elevi, trebuie să se implice astfel încât în școlile sucevene să se deruleze un învățământ de calitate chiar și în condiții de pandemie. VEZI DECLARAȚII VIDEO

Oferta SAVCOM 29 Noiembrie -5 Decembrie ȘEDINȚE FOTO CRĂCIUN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here