Șeful ISU Suceava declară că nu a fost vorba de neglijență în cazul incendiului de la Spitalul Județean Suceava. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă, la DSP Suceava, la care au participat și secretarul de stat ân Ministerul Sănătății – Tiberius Brădățan dar și managerul spitalului – Alexandru Calancea.

Colonelul Costică Ghiață a explicat că incendiul a fost localizat și lichidat într-un interval de până la 10 minute și că evacuarea pacineților s-a făcut rapid – tocmai de aceea nu au fost victime.

De asemenea, el a declarat că la controalele derulate de ISU la spital nu s-au depistat nereguli ân ceea ce privește prevenirea unui incendiu.

„Semnalizarea, detecția incendiului, a fost făcută într-un timp foarte, foarte scurt. Aici, și-a făcut semnalată utilitatea, instalația de semnalizare a incendiului, existentă la nivelul spitalului și personalul de serviciu a putut să comunice prin 112 incendiul, încă din fază inițială. Practic, incendiul a fost localizat și lichidat într-un interval de până în 10 minute.

Simultan cu acțiunea de localizarea și lichidare a incendiului s-a desfășurat activitatea de evaluare a spațiilor și de evacuare a personalului existent în saloane, saloane, care în mare parte, erau inundate cu fum. Fac precizarea că de la etajul IV locul de inițiere a incendiului și până la etajul IX am avut holuri, spații inundate cu fum, fapt care a impus și o acțiune de desfumare, de evacuare a acestui fum, astfel încât saloanele să poată fi utilizate într-un timp cât mai scurt.

Dificultatea intervenției a constat în numărul mare de pacienți, care au trebuit imediat relocați în spații sigure, lucru care s-a desfășurat într-un timp destul de scurt. Activitatea de evacuare a persoanelor a fost una destul de integrată în ceea ce privește acțiunea forțelor ISU împreună cu personalul din Spitalul Județean.

Activitățile pe care noi le desfășurăm, în ultima perioadă, din ce în ce mai intens, la nivelul spitalelor, acțiuni care vizează atât latura preventivă, cât și partea de pregătire a personalului sanitar și auxiliar în privința asigurării primei intervenții și respectiv în privința asigurării unei evacuări.

După evaluarea tuturor spațiilor afectate, inclusiv cele inundate cu fum s-a purces la o analiză cu personalul medical și relocarea bolnavilor care se aflau în zone sigure pe saloanele care au putut fi folosite, pentru acele saloane de la nivelul etajului IV de la Obstretică – Ginecologie, care nu au mai putut fi folosite deoarece necesită unele lucrări de reparații și readuce în stare de funcționare normală, sigur s-a găsit soluția relocării acelor pacienți pe alte saloane din cadrul Spitalului Județean.

Cred că reacția rapidă în sistem integrat atât a personalului ISU cât și a personalului din cadrul Spitalului Județean a făcut ca la acest incendiu să nu înregistrăm nici o victimă din persoanele existente în cadrul spitalului”, a explicat șeful ISU Suceava.

Managerul spitalului, Alexandru Calancea, a precizat că incendiul a fost generat de la un ventilator automat din baie care se deschide odată cu deschiderea luminii și care s-a supraîncălzit.

Acesta a declarat că că nici unul dintre pacienții unității medicale nu a avut viața pusă în pericol dar că pe viitor cadrele medico-sanitare vor fi mai atente la aceste ventilatoare automate.

„A fost un eveniment nefericit, un eveniment cu potențial de a se transforma într-o tragedie, dar, din fericire, la Spitalul Județean Suceava nu am avut nici un pacient afectat, nu am avut absolut nicio problemă din acest punct de vedere.

Într-adevăr mobilizarea atât a personalului medical, cât și a colegilor de la departamentul ISU, au făcut ca acest lucru să fie posibil, adică niciun pacient din Spitalul Județean Suceava nu a avut viața pusă în pericol. Cadrele medicale s-au coordonat și au acționat conform instruirilor pe care le fac periodic. Am reușit să evacuăm 329 de pacienți.

Este vorba de etajele IV, V, VI, VII, VIII și IX. La etajele inferioare niciun pacient nu a fost scos afară din spital, pacienții au fost în siguranță. Cei imobilizați au fost transferați și transportați în cea mai mare siguranță. Un lucru care ne-a speriat și acum simt emoțiile. Secția de Ginecologie este în apropierea Maternității.

Am avut 107 copii evacuați, din care 57 de copii din secția de Neonatologie. Suntem bucuroși că lucrurile au evaluat și s-au desfășurat foarte bine, vom fi în continuare vigilenți, ne vom da interesul ca pacienții Spitalului Județean Suceava, pacienți care ni se adresează, să fie în cea mai mare siguranță și să beneficieze de un act medical de calitate”, spus managerul Spitalului Județean Suceava.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.