La Suceava au ajuns primele 25 de autobuze electrice de capacitate mare. Ion Lungu: „Vom avea transport public sută la sută electric”

Au ajuns la Suceava primele autobuze electrice de capacitate mare. Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, viceprimarul Lucian Harșovschi, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, deputatul PNL Ioan Balan, directorul ADR Nord-Est, Vasile Asandrei, au participat, vineri dimineață, la noua autobază, aflată încă în curs de amenajare, la recepția celor 25 de autobuze electrice.

Lungu a declarat că este o zi istorică pentru Suceava pentru că vom avea transport public sută la sută electric.

„Este un proiect unicat în țară, pentru că transportul nostru public va fi sută la sută electric. Mai sunt și alte orașe care au autobuze electrice, dar au doar o parte autobuze electrice, iar restul sunt pe sistemul clasic pe motorină. Este un proiect unicat la nivel național, un proiect integrat de transport public local”, a precizat Lungu.

El a anunțat că parcul auto al TPL va dispune în final de 62 de autobuze, mari și mici, iar construcția noii autobaze va fi finalizată în toamna acestui an. Totodată, edilul a arătat că vor fi modernizate toate cel 54 de stații de transport public din orașul nostru, care vor avea automat ticketing pentru bilete, afișaj electronic, sistem de supraveghere video și 41 de stații de încărcare.

„Acest proiect a luat viață după zece ani de muncă, atunci când am semnat la Lisabona memorandumul pentru transport electric. Atunci am fost singurul reprezentant din România, alături de orașe importante din Europa, Lisabona, Londra, Frankfurt. Municipiul Suceava a pătimit mult în ceea ce privește poluarea și amintesc aici de fostă fabrică IFA. Tocmai de aceea am făcut proiecte ecologice. Suntem singurul oraș din țară care avem transportul electric. Noi am adus și pe fonduri elvețiene mașini electrice la Primărie, autoutilitare, bicliclete electrice, trotinete electrice. Astăzi ajung primele cinci trotinete din cele 50. Iată că avem un parc modern de transport electric în Suceava, ecologic cu poluare zero. Noi acum nu mai avem, surse de poluare. Iată că suntem un oraș verde și aceste autobuze vin să întregească strategia noastră de oraș verde”, a spus primarul.

Ion Lungu a declarat că cele 25 de autobuze electrice au costat circa 10 milioane de euro, respectiv 400.000 de euro fiecare. Autobuzele au o autonomie de minimum 250 de kilometri, perioada de funcționare este de 15 ani, iar perioada de garanție este de opt ani. Capacitatea acumulatorilor complet încărcați este de 374,65 kw.

Totodată, edilul a precizat că autobuzele urmează să fie înmatriculate și timp de două săptămâni vor fi în perioada de probă.

„În această perioadă de probă nu se pot face, conform caietului de sarcini, activități economice. Astfel, timp de două săptămâni nu se pot vinde bilete. Cetățenii vor avea posibilitatea să circule timp de două săptămâni gratuit cu aceste autobuze electrice, a declarat Ion Lungu.

Oferta SAVCOM 18 - 23 Octombrie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here