Situație dramatică la Rădăuți, unde localnicii branșați la sistemul centralizat de termoficare stau în frig în propriile case, de luni. Temperaturile au scăzut dramatic iar noaptea se înregistrează afară sub zero grade Celsius.

Rădăuțenii din 4.200 de locuințe racordate la sistemul centralizat, 134 de agenți economici și 13 instituții publice nu beneficiază de căldură și apă caldă. Oamenii au ajuns să doarmă într-o singură cameră pe care o încălzesc peste noapte cu radiatoare sau calorifere electrice.

Cel mai greu este pentru familiile cu copii mici, ne spun oamenii. Ei declară că nu beneficiază de căldură și de apă caldă și sunt nevoiți să stea în frig, în prag de iarnă, deși plătesc facturile (vezi video).

Primăria municipiului Rădăuți a acumulat datorii de 3,3 milioane de lei, plus penalități de două milioane de lei, către furnizorul Nord Gaz. Firma refuză să mai livreze gaz metan către Societatea Servicii Comunale Rădăuți – cea care furnizează căldura și apa caldă în oraș.

Asta în ciuda faptului că, la sfârșitul săptămânii trecute, Primăria Rădăuți a plătit suma de 1,5 milioane de lei către Nord Gaz, bani proveniți de la Guvernul României – în contul unor subvenții.

Primarul Bogdan Loghin declară că se caută fonduri pentru a se plăti restul de datorii, astfel încât să se reia furnizarea căldurii și a apei calde și oamenii să nu mai facă frigul în propriile case.

Acesta face apel către Nord Gaz și declară că municipalitatea va primi sprijin guvernamental.

“Dragi rădăuțeni,
suntem conștienți de disconfortul cauzat de lipsa căldurii și apei calde în locuințele branșate la sistemul centralizat de termoficare.

Este o situație total nefericită și vă înțelegem nemulțumirile și reproșurile. La rândul nostru, și noi le împărtășim.

Toată noaptea precedentă am căutat cele mai urgente variante disponibile, pentru deblocarea acestei situații.

Acum, vă informăm că urmează să primim ajutor din partea Guvernului României, în valoare de 1.500.000 lei. Această sumă este o subvenție, pentru factura finală a cetățenilor, contribuind la diminuarea acesteia. Vom redirecționa acești bani către SC SERVICII COMUNALE SA.

În plus, vom dispune și alocarea sumei de 500.000 de lei, din bugetul Primăriei Rădăuți, sumă pe care o alocăm, de urgență, pentru deblocarea situației, în conturile aceleiași companii.

În plus, față de aceste demersuri la nivel local, am cerut o notă de fundamentare companiei Servicii Comunale, notă pe care am transmis-o Consiliului Județean și Prefecturii Suceava, pentru a fi prezentată Guvernului României. În această notă s-a cerut ajutor financiar de urgență, destinat deblocării situației din acest moment.

Cu toate eforturile depuse în acest sens, comunicarea cu conducerea companiei Nord Gaz este una defectuoasă și îi rugăm, pe această cale, să trateze cu maximă responsabilitate gravitatea situației în care ne aflăm”, a postat primarul Bogdan Loghin pe pagina sa de socializare.

Oferta SAVCOM 6 - 12 Decembrie ȘEDINȚE FOTO CRĂCIUN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here