Sute de oameni au fost prezenți duminică la sfințirea bisericii Sfântul Ierarh Nicolae de la Berchișești.

În mijlocul acestora, la Berchișești, s-au aflat Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Cei doi ierarhi au fost primiți la Berchișești așa cum cere tradiția locului, cu pâine și sare.

Ei au fost așteptați la intrarea în localitate de tineri călare și îmbrăcați în costume populare, iar o caleașcă i-a condus până la biserică. Aici fețele bisericești au fost întâmpinate de copiii satului cu flori și drapelul național.

Cei doi arhierei au oficiat slujba de târnosire a locașului de cult. A fost pecetluită masa Sfântului Altar și a fost binecuvântată pictura interioară prin stropire cu apă sfințită și prin ungere cu Sfântul și Marele Mir. trebuie spus că pictura bisericii a fost realizată de pictorul Gogan Nicușor, fiu al satului.

În continuare, pe o scenă amenajată în curtea locașului de cult, cei doi ierarhi au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurați de un impresionant sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte și clerici de la Centrul Eparhial Suceava.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie i-a oferit primăriței Violeta Țăran o diplomă de vrednicie, iar Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul i-a înmânat acesteia distincția Ordinul „Mușatinii”, oferită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic – pentru strădania în slujirea semenilor în demnitatea de primar al comunei Berchișești, „urmând domnilor Moldovei și altor vrednici ctitori de țară și neam”.

În semn de apreciere pentru activitatea desfășurată, părintelui paroh Ionel Coca i-a fost acordată distincția Ordinul „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”, întrucât „a urmat exemplul Sfântului Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, tânărul înțelepțit de Dumnezeu, care și-a îndeplinit cu devotament slujirea sa și și-a fundamentat credința ortodoxă pe înțelegerea Evangheliei, mărturisind-o curajos semenilor săi prin faptă și cuvânt.”

„Îl felicit pe părintele Ionel Coca, păstorul bisericii Sfântul Ierarh Nicolae, pentru eforturile de care a dat dovadă în pregătirea acestui eveniment deosebit pentru comunitatea din Berchișești. Încă din timpul lui Ștefan cel Mare, pe teritoriul comunei Berchișești se afla o mănăstire, Mănăstirea Muncelului, care era sub stăpânirea Mănăstirii Moldovița. Prima biserică din satul Berchișești a fost construită în anul 1776. În anul 1826 lăcașul de cult a căzut pradă unui incendiu și a ars până la temelie. Între anii 1845 – 1847, biserica a fost construită din nou. Actualul lăcaș de cult s-a ridicat la începutul secolului al XIX-lea, pe un teritoriu situat în centrul comunei, dăruit de familia Popovici. În urma unor lucrări de consolidare, în anul 2005 biserica a fost resfințită de Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, pe atunci Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor”, a declarat Violeta Țăran, primărița comunei Berchișești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.