Eroziunea terenului și alunecările din zona Aeroportului Suceava, au fost stopate. Anunțul a fost făcut luni de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan, care a vorbit despre investiția de 45 de milioane de lei.

Gheorghe Șoldan a participat luni la recepția lucrărilor proiectului prin care s-a rezolvat problema eroziunii terenului din zona aeroportului de la Salcea și s-a eliminat riscul alunecărilor de teren.

Era pusă în pericol infrastructura aeroportuară și amenințate aproximativ 200 de gospodării din Salcea, peste câteva sute de hectare de teren, dar și calea ferată și inclusiv drumul județean din apropiere.

Președintele CJ Suceava a apreciat că a fost un proiect complex, cu un impact concret pentru comunitatea din Salcea, dar și pentru județ: protejează 336 de hectare de terenuri agricole, drumuri și gospodării de alunecări de teren, eroziuni și băltiri care, ani de zile, au afectat această zonă.

În urmă cu câțiva ani era acolo o ravenă uriașă, care se întindea pe o distanță de peste 3 kilometri, iar autoritățile județene de atunci păreau depășite de situație.

Soluția a venit de la actualul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, care era în acea perioadă președinte al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF).

El a fost cel care a demarat proiectul pentru rezolvarea problemei majore de la Salcea, problemă care se adâncea la propriu și la figurat de la o zi la alta.

„Astăzi, la doi ani de la începerea lucrărilor, s-au refăcut zonele afectate de ravene și gropi adânci formate de apă în timp, în urma ploilor torențiale și scurgerilor necontrolate de pe versanți. Vorbim de lucrări care s-au întins pe o distanță de nu mai puțin de 3,045 kilometri.

S-au făcut lucrări de consolidare executate din gabioane și s-au reabilitat drumuri de exploatare, s-au realizat canale de scurgere, drenaje, podețe, plantații de salcâm pentru stabilizarea solului (91.000 de puieți salcâm /30 ha), lucrări hidrotehnice în albiile pâraielor și intervenții pentru combaterea alunecărilor de teren.

Vorbim despre o intervenție serioasă: 6,3 kilometri de drumuri, 5,3 km de canale, 50 de hectare de modelări ale solului, 30 de hectare plantate cu salcâmi, 100 de hectare scarificate pentru drenaj și peste 3 kilometri de amenajări pentru combaterea eroziunii în adâncime.

Valoarea totală a lucrărilor a fost de aproximativ 45 de milioane de lei, cu finanțare asigurată de ANIF, prin Filiala de Îmbunătățiri Funciare Suceava.

Le mulțumesc tuturor celor implicați, ministrului Florin Barbu, echipelor de proiectare și societăților care au efectuat propriu-zis lucrările.

A fost o muncă de echipă bine făcută, testată chiar natural în urma ploilor torențiale de la începutul acestei luni și, cel mai important, o investiție prin care am salvat sute de hectare de teren, sute de gospodării, dar și infrastructura aeroportului”, a declarat președintele CJ Suceava.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.