Peste 100 de copii sărmani au primit dulciuri și rechizite în cadrul unei acțiuni de prevenire a abandonului școlar.

În perioada 25 – 26 aprilie 2025, marcând Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii dar și în contextul apropierii reînceperii cursurilor școlare, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava și Asociația EUROACTIV au desfășurat o amplă acțiune cu caracter umanitar dar și educațional pentru prevenirea abandonului școlar, în special în comunitățile defavorizate. 

Peste 100 de copii din zona Preutești, Basarabi, Bahna Arin au primit din partea polițiștilor suceveni și a voluntarilor Euroactiv kit-uri conținând alimente, dulciuri, produse de igienă personală și rechizite, scopul fiind stimularea tinerilor din familii și comunități defavorizate de a urma cursurile școlare.

Conform purtătorului de cuvânt al IPJ Suceava, Ionuț Epureanu, statisticile efectuate arată că în unele situații, odată cu sezonul cald, unii părinți din medii defavorizate încurajează copiii să desfășoare activități lucrative agricole sau de altă natură, ignorând importanța procesului educațional școlar.

 În aceste condiții, polițiștii împreună cu membrii Asociației EUROACTIV, dar și cu persoanl din cadrul unităților de asitență socială, desfășoară activități în teren, purtând discuții cu părinții dar și cu tinerii pentru conștientizarea importanței educației în formarea și dezvoltarea copiilor. 

O parte distinctă în spectrul delincvenţei juvenile şi a violenţei în mediul şcolar o constituie abandonul şcolar şi absenteismul şcolar, prime etape în dezvoltarea unui comportament delictual. Fenomenul trebuie tratat şi abordat în mod aparte datorită specificului indus de mediul de desfăşurare, impactul social şi emoţional şi repercursiunile în dezvoltarea psihică şi mentală a minorului. 

Abandonul şi absenteismul şcolar sunt primii paşi făcuţi de tineri către delincvenţă, explică Ionuț Epureanu. Sunt situaţii în care inclusiv părinţii, din cauza problemelor financiare, decid ca tinerii sa nu mai urmeze cursurile şcolare. Din păcate stopează astfel dezvoltarea personală a copiilor şi generează o creştere a gradului de expunere la fenomenul infracţional.

De asemenea, segregarea școlară și fenomenul de bullying manifestat prin prisma unor diferențe contrastante în ceea ce privește posibilitățile financiare ale unor copii din familii fără posibilități materiale, duce la repulsie față de mediul școlar și ulterior la absenteism și abandon.

Pentru reducerea acestui fenomen polițiștii suceveni împreună cu asociații nonguvernamentale și alți factori activi din viața comunității desfășoară activități de responsabilizare și conștientizare, beneficiari fiind copiii din familii cu posibilități financiare reduse, iar pe termen lung, întreaga comunitate.

Polițiștii suceveni au reamintit importanța educației în formarea și evoluția tinerilor. Totodată, au fost promovate o serie de recomandări importante pentru dezvoltarea copiilor și pentru eliminarea tendințelor discriminatorii.

Părinții au fost sfătuiți să discutate cu copiii astfel încât să înțeleagă că a fi înalt, scund, dolofan, slab, negru sau alb nu este o glumă, nu râdem de alți copii indiferent de aspectul fizic, etnie, rasă, naționalitate sau religie.

Copiii să nu excludă colegii doar dacă nu au aceleași oportunități ca ceilalți; explicați-le că valoarea fiecarui copil nu este dată de prețul îmbrăcămintei sau al telefonului pe care îl au, ci de nivelul de cunoștințe pe care le acumulează, de modul în care interacționează cu ceilalți.

Părinții trebuie să se asigure că îmbrăcămintea copilului la școală este decentă și adecvată unei instituții dedicate învățaturii, și nu îl expune unor riscuri, atât în școală cât și pe drumul de la și spre aceasta; asigurați-vă și explicați copilului că expunerea propriei imagini sau a altora pe rețelele de socializare poate implica riscuri atât pentru sănătatea emoțională cât și pentru siguranța fizică.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.