Deputatul Ioan Balan cere explicații ministrului Educației în ceea ce privește majorarea normei didactice în învățământul preuniversitar.

În acest sens, deputatul PNL de Suceava a transmis o interpelare oficială ministrului Educației și Cercetării, Daniel David, interpelare în care se vorbește despre lipsa de personal și despre riscurile aplicării noilor reglementări.

Ioan Balan atrage atenția asupra riscurilor reale pe care această măsură le generează, în special pentru profesorii titulari care își desfășoară activitatea în mai multe unități de învățământ, mai ales în zonele rurale și în orașele mici, care ar fi obligați să alerge efectiv între școli aflate la distanță.

„În mediul urban mic și în mediul rural, unde profesorii titulari, din lipsa unui număr suficient de ore într-o singură școală, sunt nevoiți să își constituie norma didactică în două sau chiar trei unități de învățământ. Odată cu majorarea normei și schimbarea planurilor-cadru, se poate ajunge la situația absurdă în care un cadru didactic va trebui să predea în 3-4 școli, aflate în 3-4 localități diferite din județ”, avertizează deputatul liberal.

Mai mult, măsura a fost introdusă chiar în perioada în care se desfășoară concursul național de titularizare, fapt care pentru Ioan Balan „ridică mari semne de întrebare cu privire la aplicarea noilor reguli în procesul de repartizare a posturilor și la alocarea normelor didactice pentru noii titulari”.

În documentul oficial transmis ministrului Daniel David, parlamentarul PNL solicită următoarele precizări:

  • Care este termenul concret pentru adoptarea normelor metodologice care vor reglementa aplicarea majorării normei didactice?
  • Cum va influența această modificare concursul național de titularizare din 2025 și în ce mod vor fi afectați candidații care urmează să devină titulari în învățământ?
  • Ce măsuri are în vedere ministerul pentru a evita situațiile în care profesorii vor fi nevoiți să facă naveta între mai multe localități, pentru a-și putea completa norma, fără a le fi afectate veniturile salariale și fără a compromite calitatea actului educațional?
  • În contextul noilor planuri-cadru, există intenția de a revizui prevederea privind a doua limbă străină, care devine probă de bacalaureat, astfel încât aceasta să fie introdusă în trunchiul comun cu cel puțin două ore pe săptămână, în loc de o oră, cum este prevăzut în prezent? Deputatul argumentează că studiul limbilor străine este esențial în dezvoltarea competențelor elevilor, fiind una dintre cele opt competențe-cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.