Cenaclul transfrontalier Mașina cu Poeți s-a reunit după mai bine de un an, la Berchișești, duminică. Oameni de litere și artiști suceveni dar și din Cernăuți s-au strâns laolată pentru a împărtăși unuia altuia noile creații. Întâlnirea a avut loc la Corlata și a fost organizată de Primăria Berchișești.

Ore întregi artiștii participanți au transformat întâlnirea într-un eveniment cultural extraordinar, unde atmosfera a fost întreținută de poeți, scriitori, epigraniști, artiști plastici precum Radu Bercea dar și de interpreți de muzică folk sau pop.

A fost o zi a artelor, la Berchișești, iar participanții au mărturisit că după un an și jumătate de pauză s-au reîncărcat sufletește.

Unul din punctele tari a fost expozția artistului Radu Becea, cel care a venit în Mașina Poeților cu pictură dar și cu lucrări de grafică satirică despre…politicienii de astăzi.

Printre poezii și umor, printre cântece și mărturisiri ale participanților, tenorul și artistul platic Sorin Ursan Delaclit a realizat portrete pentru doritori.

Mihaela Popescu și chitara sa au creat clipe magice, invitând ascultătorii să cânte împreună cu ea piese din folkul românesc.

Audiența a fost încântată de recitatoarea Adela Șulea, cea care cu atăta trăire a vorbit de Ștefan cel Mare și de străbuni. O apariție de excepție, un copil plin de talent și un artist de viitor.

În cadrul manifestării de duminică a fost lansat și volumul RĂSTIGNIREA MONAHISMULUI ROMÂNESC LA MIJLOCUL SECOLULUI AL XX-LEA, semnat de Ierom.Cosma Giosanu de la Mănăsturea Sihăstria Neamțului.

Dacă Cezar Straton, Constantin Bulboacă și Gabriela Teișanu au adus zâmbetul de buzele participanților, momente precum cel oferit de poetul și jurnalistul Nicolae Șapcă, de la Cernăuți, au mișcat aproape până la lacrimi audiența. Poetul a vorbit în versurile sale despre drama neamului românesc, de românii deportați în Siberii de gheață dar și de dorul său de România pe perioada pandemiei de COVID.

Au fost momente de o intensitate și de o profunzime pe care nu le poți pune în cuvinte, dar pentru câteva ore încăperea în care s-a ținut întâlnirea a devenit o adevărată scenă a tuturor artelor. O scenă grea, având în vedere valoarea celor care au urcat pe ea.

La final, vă invit să urmăriți o parte din momentele de magie de care vorbeam, frânturi de cultură și frumos, cu mențiunea că această întâlnirea extraordinară nu ar fi fost posibilă fără primărița comunei Berchișești, Violeta Țăran, cea care a reușit să facă dintr-o localitate rurală un pol de cultură veritabilă.

„Am găzduit la Berchișești o nouă reuniune a Cenaclului Transfrontalier „Mașina cu poeți”, manifestare culturală prestigioasă ce a revenit în comuna noastră după trei ani.
A fost o zi emoționantă, un regal de poezie, proză, muzică și pictură, într-o atmosferă caldă, sufletească, o adevărată sărbătoare a verii.
Mulțumesc din suflet tuturor virtuozilor care au onorat cu prezența evenimentul organizat la Berchișești, cu speranța că am reușit să ne ridicăm la înălțimea reprezentațiilor lor de mare calitate.
Relațiile de prietenie și colaborare stabilite deja între comunitatea noastră și componenții Cenaclului Transfrontalier „Mașina cu poeți” sunt extrem de pozitive și îmbucurătoare.
În consecință, am fi onorați ca Berchișești să fie an de an amfitrionul acestui curent literar care face cinste României și culturii naționale.
Sunt convinsă că domnul Constantin Horbovanu, coordonatorul sucevean al acestei mișcări de tradiție, va fi de acord cu propunerea noastră. Îi mulțumesc anticipat!
Sunt încredințată că Cenaclul Transfrontalier „Mașina cu poeți” își poate stabili o reședință permanentă în mijlocul nostru”, a postat Violeta Țăran pe contul său de socializare.










LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.