Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, a trimis o solicitare scrisă către ministrul mediului, apelor și pădurilor. Solicitarea a re ca temă programe de finanțare din fonduri europene nerambursabile, accesibile pentru autoritățile publice locale, pentru producția de energie verde.

„Țara noastră trebuie să implementeze, cât mai urgent, măsuri privind creșterea producției interne de energie”, este de părere Ioan Bălan.

Acesta a precizat că România dispune de resurse naturale din abundență care pot susține producția verde de energie pe termen lung și vrea să afle de la ministru ce programe de finanțare din fonduri europene vor fi accesibile.

Redăm integral solicitarea deputatul PNL de Suceava:

„Stimate domnule ministru,

Criza energetică profundă pe care o traversează Europa ne demonstrează că țara noastră trebuie să implementeze, cât mai urgent, măsuri privind creșterea producției interne de energie din resurse regenerabile și pentru diminuarea consumului, prin creșterea eficienței energetice a clădirilor publice și private.

România dispune de resurse naturale din abundență care pot susține producția verde de energie pe termen lung, însă operaționalizarea marilor capacități necesită un timp mai îndelungat de implementare. Din fericire, tehnologia actuală permite operaționalizarea rapidă de structuri micro de producție (hidro, fotovoltaic, eolian) care pot susține atât consumul privat al gospodăriilor, cât și consumul administrațiilor publice locale (iluminat public stradal, energie necesară pentru unitățile de învățământ, sanitare, de asistență socială sau unități de cult).

Având în vedere volumul important de finanțări europene nerambursabile de care va dispune România în perioada următoare, vă solicit, domnule ministru, următoarele precizări:
– În condițiile în care Programul național de iluminat public a fost de un interes deosebit pentru administrațiile publice locale, fondurile alocate fiind epuizate rapid în anul 2021, vă rog să precizați dacă și când intenționați să reluați acest program în anul 2022 și ce buget intenționați să alocați?
– Ce programe de finanțare vor fi disponibile pentru administrațiile publice locale în anul 2022 în scopul realizării de mici capacități de producție de energie electrică, pentru a reduce costurile de la bugetele administrațiilor publice locale?
– Ce programe de finanțare din fonduri europene vor fi accesibile pentru gospodării în anul 2022 în scopul realizării de mici capacități de producție de energie, pentru autoconsum?”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.