Ministrul Apărării i-a răspuns deputatului Ioan Bălan în legătură cu activitatea Institutului Cantacuzino. Vasile Dâncu a fost interpelat de deputatul PNL de Suceava, precizând că  producția de vaccinuri, seruri și medicamente pe care ar putea să o realizeze acest institut ar genera economii bugetare substanțiale.

Ministrul Apărării a răspuns că prin eforturi deosebite s-a reușit  stoparea declinului acestui institut și s-a continuat relansarea activităților de expertiză în domeniul sănătății publice și a celor de cercetare-dezvoltare tehnologică în vederea fabricării de produse biologice.

Acesta a precizat că este vorba despre activități de interes strategic în domeniul asigurării protecției intereselor esențiale ale siguranței stării de sănătate a populației României.

Ministerul Apărării Naționale a alocat Institutului, în perioada 2018-2021, a de 68.743.322,08 lei pentru investiții.

 

De asemenea, se prevede construirea unei hale multifuncționale pentru microproducție de vaccin (viral și bacterian), la Stațiunea Băneasa, a cărei documentație se află în proces de avizare.

Valoarea estimată a acestei investiții este de aproximativ 200 milioane de euro.

Ministrul Vasile Dâncu a declarat că în anul 2020 a fost pus pe piață un produ nou, OROSTIM HV  – cu proprietăți antioxidante și de stimulare a imunității determinând creșterea rezistenței organismului la infecții respiratorii repetate.

De asemenea, lnstitutul Cantacuzino fabrică produse unicat în țară, autovaccinul, vaccin personalizat ce vindecă infecții bacteriene atunci când antibioticele nu mai au efect și SOD Natural obținut din orz verde cultivat la stațiunea Băneasa.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.