Casa de Pensii Suceava plătește ajutoarele de deces într-o oră, cel mult o oră jumătate. Asa în ciuda faptului că, în conformitate cu normele în vigoare, plata se poate face în termen de 3 zile.

Casa de Pensii Suceava este alături de sucevenii care trec prin necaz și au nevoie de ajutoarele de deces, pentru a putea să înmormânteze creștinește o rudă sau un membru al familiei.

Directorul executiv al CJP Suceava, Constantin Boliacu, ne-a explicat că funcționarii de aici soluționează cererile de ajutoate de deces în maxim o oră și jumătate și asta pentru că mulți din solicinați sunt cu mortul pe masă atunci când vin la CJP și au nevoie mare de acest ajutor.

CJP Suceava a acordat anul acesta ajutoare în cazul a peste 5600 de decedați, pensionari sau angajați.

Ajutorul de deces se acordă în cazul decesului: asiguratului; pensionarului; sau a unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.
Constantin Boliacu ne-a declarat că valoarea acestui ajutor ajunge la puțin peste 6.000 de lei.
Actele  necesare acordării ajutorului de deces, după caz, sunt:
    • cerere pentru acordarea ajutorului de deces ;
    • certificat de deces (original şi copie);
    • act de identitate al solicitantului (original şi copie);
    • acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);
    • dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);
    • act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);
    • adeverinţă care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învăţământ organizată potrivit legii (original).

    • adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz.    • dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declaraţie pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces, dupa caz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.