Este bine știut că în România nu mai găsim meseriași și muncitori calificați. Angajatorii din agricultură, din restaurante și pensiuni, dar și din ateliere sau fabrici, câte ne-au mai rămas, știu deja.

Și sucevenii noștri s-au confruntat cu candidați care n-au venit la interviu sau au avut pretenții exagerate, sau au semnat apoi n-au mai venit la muncă.

Sucevenii noștri preferă să plece la muncă în Italia, Spania, Anglia, Germania, decât să lucreze în România. Așa că ne-am întrebat: cine mai lucrează în România? Am aflat rapid: asiaticii.

Întâlnim muncitori din Asia în tot felul de firme, la restaurante, în ferme, în ateliere, cam peste tot pe unde nu se găsesc angajați străini. Cum ajung acești oameni aici, cine îi aduce?

Ei bine, am făcut o scurtă cercetare și am aflat că există multe firme de recrutare care aduc muncitori străini, unele mai serioase și altele de evitat. Noi am rămas plăcut surprinși de One Staff România. Sunt serioși, transparenți, iar clienții lor cu care am stat de vorbă au avut doar cuvinte de laudă la adresa lor. Este soluția asta de viitor pentru România? Greu de spus, însă este posibil ca pe viitor să avem probleme și în acest sens, muncitorii străini depinzând foarte mult de voința politică. Dar să ne întoarcem la oile noastre.

Cum ajung muncitorii străini, asiatici în România? Prin firme de recrutare locale sau chiar asiatice. Noi vă recomandăm o firmă cu prezență online, cu recenzii și eventual testimoniale reale, cum sunt cei despre care vă spuneam mai sus.

Cum se aleg muncitorii străini vă spun tot ei, nouă ne-au atras atenți mai multe informații de pe site, precum cele despre muncitori din Bangladesh selectați de One Staff. Pe scurt, nu selectați muncitori fără probă video sau măcar interviu online. Se pare că, până acum, cei mai serioși par a fi muncitorii din Sri Lanka, cei din Nepal, India, Etiopia. Pentru cei din Sri Lanka și Etiopia vizele de muncă se obțin mai repede, în 1-2 luni, spre deosebire de 4-6 luni pentru alte țări.

Poate dura între 2 și 6 luni de la selectarea muncitorilor și până la sosirea lor în țară. Cei din Bangladesh au o reputație mai proastă, mulți dintre cei care au venit anul trecut la muncă în România au fugit spre alte țări din Europa.

Ce se întâmplă în eventualitatea în care muncitorul străin nu se mai prezintă la lucru, fuge? Angajatorul îl raportează la Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) și dacă autoritățile îl găsesc îl deportează și i se interzice intrarea în țară.

Manuel Gheorghe, directorul One Staff România ne-a mai declarat și că numărul de muncitori străini depinde de numărul de avize de muncă emise de IGI. În acest an sunt 100 000 disponibile și e posibil ca acestea să se termine înainte de finalul anului, probabil prin toamnă. Astfel, cei care se gândesc să angajeze străini, as trebui să se grăbească, să nu amâne până in toamnă.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.