La Muzeul de Istorie din Suceava va avea loc joi, 5 septembrie, începând cu ora 18:00, conferința publică cu tematica „Cultura tibetană și valorile universale ale buddhismului”, susținută pentru prima dată la Suceava, de venerabilul călugăr buddhist Jampa Lungtok. Evenimentul se va derula în sala Sala de Conferințe a Muzeului de Istorie – de pe strada Ștefan cel Mare 33.
La invitația directorului Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, alături de distinsul călugăr, publicul va face o incursiune în cultura tibetană și va putea afla principiile universale ale învățăturii buddhiste. Prelegerile se vor ține în limba engleză, cu traducere în limba română, urmate de o sesiune de întrebări și răspunsuri. Intrarea este liberă și puteți găsi și stand de carte dedicat tematicii. Conferința are loc în cadrul expoziției de artă tibetană ce conține obiecte aparținând cunoscutului explorator austriac Heinrich Harrer, care a scris cartea autobiografică „Șapte ani în Tibet”, după care a fost realizat și filmul cu același nume.
„Distinsul nostru invitat de origine austriacă a acceptat cu bucurie invitația să vină la Suceava și menționăm faptul că acesta l-a cunoscut personal pe Heinrich Harrer, legând de-a lungul timpului o bună prietenie. Prin acest eveniment, Muzeul Bucovina deschide un drum care oferă prilejul de a ne apropia și cunoaște cultura tibetană împreună cu învățăturile sale buddhiste moștenite din India; cultură și filosofie față de care multe personalități consacrate din spațiul românesc au avut o afinitate și mare admirație, dacă ar fi să ne gândim doar la Mihai Eminescu și Constantin Brâncuși. De două mii de ani aproape ni se predică să ne iubim, și noi ne sfâșiem. De mai multe mii de ani Buddha Șakyamuni visează împăcarea omenirii, liniștea inimei și a minţii, îndurarea şi nepizmuirea, si cu toate aceste de tot atâtea mii de ani, de la începutul lumii, războaiele presură pământul cu sânge şi cu cenuşă”, se arată într-un comunicat de presă al Muzeului Bucovinei. Înscrierea prealabilă pentru participarea la această conferință este opțională, însă utilă pentru buna organizare. Se poate accesa formularul de înscriere online la adresa:https://forms.gle/G8fhJiyfPotMsExq8

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.