Te trezești de dimineață, mergi grăbit spre bucătărie și îți pregătești o cafea delicioasă. În timp ce o savurezi, arunci o privire la buletinul de știri. Scandal, accidente, legi controversate, revolte și războaie. Te îmbraci, chemi repede un taxi, iar în drum spre birou îți faci timp pentru o scurtă pauză de Social Media. Ce vezi acolo? Postări cu pisici, noutăți cel puțin bizare și o mulțime de schimbări. Da, lumea e în mișcare și aproape tot ce știm noi se poate schimba de la o zi la alta.

De ce spunem aproape? Pentru că există și lucruri care pot rămâne autentice, iar un bun exemplu în acest caz este credința. Oricât de grăbiți am fi sau oricât de mare ar fi setea de cunoaștere, credința e în fiecare dintre noi. Și așa a fost mereu. E clar că societatea i-a impus omului modern să fie atent la cu totul și cu totul alte aspecte, dar e posibil să găsim timp și pentru noi. Iar dacă vorbim despre credință, există o mulțime de cărți bisericești pe care le poți lectura în timpul tău liber, iar un bun exemplu în acest caz este Patericul Egiptean. Oricât de modern ai declara că ești, o întoarcere la origini și la învățămintele sfinte ți-ar prinde bine, mai ales în ziua de azi când suntem adesea puși în diferite ipostaze. Iată ce poți descoperi în Patericul Egiptean, dar și în celelalte cărți din aceeași categorie:

Ce este Patericul Egiptean?

Înainte de a afla ce poți descoperi în Patericul Egiptean, ar trebui să te acomodezi cu acest termen. În primul rând, cuvântul pateric provine din grecescul pater care înseamnă tată. Apoi, trebuie să știi că o astfel de carte cuprinde o serie de culegeri ale sfinților părinți cu învățăminte, tradiții, pilde și întâmplări prin care aceștia au trecut. Patericul Egiptean este considerat patericul prin excelență, fiind prima culegere de acest gen din întreaga lume. Părinții pustiei, cei care au plecat din orașe, părăsind lumea în căutarea unui mod de viață solitar au reușit să contureze ceea ce astăzi numim Patericul Egiptean. Sigur, nu doar părinții au scris în acest pateric, ci și câteva măicuțe, cele mai cunoscute fiind amma Sara și amma Sinclitichia.

Descoperă lectura bisericească

Conform ultimelor studii, românii citesc mai puțin de 5 minute pe zi, iar 35% din populația țării recunoaște că nu a citit nici măcar o carte. Nu e de mirare că analfabetismul funcțional din România a depășit pragul de 50%. Întoarcerea către lectură s-ar putea să fie un colac de salvare pentru noi, mai ales pentru cei tineri care au acces încă de mici la telefoane, laptopuri și tot felul de gadgeturi care îi captivează, iar cărțile bisericești ar putea reprezenta un bun început în tot acest proces. Pentru că aminteam mai sus despre Patericul Egiptean, e important să știi că există și alte cărți din aceeași categorie, precum: Patericul românesc, Patericul cipriot, Patericul Rilei  etc.

Așadar, există numeroase beneficii aduse de lectură. Vorbim în special de creșterea capacității de concentrare și reducerea nivelului de stres. În plus, alegând cărțile potrivite, vom putea înțelege altfel realitatea înconjurătoare, iar Patericul Egiptean poate fi cel mai bun exemplu în acest caz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.