Diasporeancă venită din Marea Britanie și bebelușul ei, infectați cu Omicron. Sunt primele cazuri de infecție cu această nouă tulpină de COVID, înregistrate în județul Suceava.

Direcția de Sănătate Publică Suceava a anunțat luni că, în contextul revenirii în țară a unui număr mare de suceveni care domiciliază sau lucrează în străinătate, era inevitabil să nu apară cazuri de persoane confirmate infectate cu Sars-Cov-2, tulpina Omicron.

Astfel, primele cazuri confirmate au fost o mama de 34 ani si bebelusul acesteia in varsta de 2 luni, care au revenit in vacanta de sarbatori din Marea Britanie, unde mama lucreaza.

Acestia au revenit in Romania pe data de 15 decembrie iar pe data de 22 decembrie s-au internat in spital cu simptome usoare si test PCR pozitiv. In urma testelor de secventiere genomica s-a confirmat infectarea cu tulpina OMICRON a covirusului Sars-Cov-2. Evolutia a fost favorabila, ambele persoane au fost externate.

Mama este nevaccinata impotriva Sars-Cov-2. Din ancheta epidemiologica efectuata de DSP Suceava, contacti directi sunt alti doi copii minori ai mamei, care au stat in carantina la domiciliu.

In primele zile ale anului 2022 numarul de teste pozitive a crescut exponential 210 cazuri in ultimele 3 zile, fata de totalul de 594 din luna decembrie 2021. Dintre acestea, exista suspiciuni inalte de prezenta tulpinii OMICRON si au mai fost trimise teste pentru secventiere genetica.

DSP Suceava recomnadă să luați toate măsurile necesare pentru a vă proteja, să fiți prudenți și să acționați responsabil! Depinde de fiecare dintre noi și de noi toți împreună să limităm răspândirea acestui coronavirus!

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți oameni:
■ PURTAȚI CORECT MASCA DE PROTECȚIE, aruncați-o după folosire într-un recipient de gunoi cu capac și spălați-vă imediat mâinile cu apă și săpun sau dezinfectați-vă cu soluții pe bază de alcool;
■ SE RECOMANDĂ purtarea măștii de protecție în orice circumstanță (de exemplu în spațiile deschise sau la domiciliu) în cazul apariției febrei, tusei sau strănutului;
■ NU ATINGEȚI ochii, gura, nasul dacă nu v-ați spălat pe mâini;
■ EVITAȚI zonele aglomerate;
■ CONSULTAȚI periodic site-urile oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus și vaccinarea împotriva COVID-19. Nu uitați: comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.