Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan este de părere că „bugetul pentru anul 2021 reprezintă prima demonstrație clară că România a intrat într-o cu totul altă viziune de dezvoltare”.

Ioan Balan a declarat miercuri că nu este vorba despre un buget al austerității și asta deoarece România va avea în 2021 cea mai mare valoare a investițiilor publice din ultimele trei decenii.

Deputatul PNL de Suceava afirmă că declarațiile liderilor PSD, cum că bugetul ar fi de austeritate, sunt „dezinformări”.

Redăm declarația deputatului PNL Ioan Balan de miercuri:

„Bugetul pentru anul 2021 reprezintă prima demonstrație clară că România a intrat într-o cu totul altă viziune de dezvoltare, bazată pe investiții publice, pe sprijin pentru întreprinzătorii români, pe protejarea locurilor de muncă și a veniturilor populației.

Cu toate acestea, intoxicările și dezinformările venite din partea PSD nu au întârziat să apară sub forma știrilor false despre un presupus buget al austerității.

Despre ce austeritate vorbim, în condițiile în care alocările financiare în anul 2021 ajung la 444 de miliarde de lei, fiind mai mari cu 20 de miliarde de lei față de anul trecut și cu 75 de miliarde de lei față de anul 2019? Austeritate înseamnă bani mai puțini, nu mai mulți!

Cum să vorbești despre austeritate când pensiile și alocațiile majorate sunt acoperite de bugetul din acest an, când salariile din sectorul public nu sunt afectate, când salariul minim și cel mediu cresc și când bugetele tuturor ministerelor au bani mai mulți decât în anii trecuți? Cum să vorbești despre austeritate, când România are în anul 2021 cea mai mare valoare a investițiilor publice din ultimele trei decenii, care se ridică la cca. 62 de miliarde de lei, iar cheltuielile administrațiilor publice locale pentru însoțitorii persoanelor cu handicap sunt acoperite 90%,?

Trebuie să apreciem cu toții efortul actualului Guvern care, în contextul crizei sanitare și economice, a reușit să acopere toate cheltuielile esențiale de funcționare și să aloce sume record pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii de transporturi, a infrastructurii sanitare și școlare, precum și pentru susținerea proiectelor de dezvoltare locală. Mai mult decât atât, a reușit acest lucru, fără să majoreze impozite sau să introducă altele noi, așa cum se întâmpla în anii 2018-2019. Este un început foarte bun, dar care obligă la reforme sistemice în toate domeniile prioritare ale statului român.

Alocarea de resurse financiare este o condiție deosebit de importantă, însă nu și suficientă, pentru a vedea cum marile sisteme publice se schimbă și furnizează oamenilor servicii de calitate. Banii mai mulți alocați anul acesta, care vor ajunge în sănătate, educație, infrastructură sau în dezvoltarea comunităților locale, trebuie să genereze și o schimbare calitativă a acestor domenii. Vrem sau nu să recunoaștem, românii sunt în continuare nemulțumiți de serviciile medicale din spitale, de calitatea infrastructurii școlare, de calitatea infrastructurii de transporturi sau de birocrația excesivă din administrație.

De aceea, consider că anul 2021 este anul în care avem obligația să declanșăm ample reforme calitative în domeniul public, reforme amânate de zeci de ani, care trebuie realizate împreună cu toți actorii instituționali și cu societatea civilă. Toate vocile nemulțumite din societate trebuie ascultate și înțelese, pentru că numai așa vom putea duce România către dezvoltare și creșterea standardului de viață.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.