”Independența energetică a României este prioritatea numărul unu!”, a declarat marți deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan.

Acesta a vorbit în Parlamentul României despre perioada grea pe care o traversăm și despre necesitatea ca România să devină independentă din punct de vedere energetic.

Ioan Bălan spune că fondurile nerambursabile pot fi folosite pentru creșterea capacităților de producție de energie regenerabilă.

Redăm integral declarația făcută de Ioan Bălan în Parlamentul României:

”Domnule președinte,
Doamnelor și domnilor deputați,

Salut propunerile făcute de Președintele Klaus Iohannis și adoptate în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării de săptămâna trecută, potrivit cărora țara noastră și-a definit, fără urmă de îndoială, că obținerea rapidă a independenței energetice este prioritate numărul unu.

Este un obiectiv care poate fi îndeplinit într-o perioadă rezonabilă de timp, printr-un efort comun al tuturor autorităților, grație faptului că sistemului energetic al României, spre deosebire de alte state europene, nu are o dependență atât de mare față de importurile din exteriorul Uniunii Europene.

Mai mult decât atât, avantajul apartenenței României la Uniunea Europeană și oportunitățile financiare nerambursabile care pot fi utilizate pentru creșterea capacităților de producție de energie regenerabilă ne arată că obiectivul României este realizabil pe termen mediu.

Apreciez, de asemenea, decizia curajoasă de a majoara imediat cheltuielile pentru apărarea României la cel puțin 2,5% din PIB, măsură care va consolida, pe termen mediu și lung, capacitatea Armatei Române de a oferi răspunsuri adecvate oricărei amenințări la securitatea și apărarea țării noastre și a cetățenilor români.

Avem printre cei mai bravi soldați din lume, lucru demonstrat de aceștia în teatrele de operațiuni la care a participat România. Este esențial să asigurăm soldaților români și dotările necesare, moderne și competitive pentru aceste vremuri negre și pentru un viitor sigur.

Stimați colegi,

Traversăm o perioadă deosebit de grea, cauzată de decizia cu totul nejustificată a Federației Ruse de a agresa un stat pașnic, independent și suveran, de a supune terorii un popor ucrainean nevinovat. Vladimir Putin și Federația Rusă au declanșat un conflict nedrept care amenință nu numai pacea în regiunea noastră, ci a întregului continent european.

Este un conflict care lasă în urma lui mii de morți nevinovați, mii de gospodării distruse până la temelii, prăbușirea întregii economii ucrainene și milioane de oameni care se refugiază din calea morții.

În acest context, România și-a asumat un rol umanitar apreciat pe tot globul. Grija și compasiunea pe care fiecare dintre noi o arată mamelor și copiilor care trec frontiera este demonstrația cea mai clară că Federația Rusă a pierdut deja un conflict pe care l-a declanșat împotriva democrației, vieții libere și a prosperității.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.