Ioan Bălan solicită ministrului Sănătății informații despre distribuția cardurilor de sănătate în județul Suceava, reclamând probleme.

Deputatul PNL de Suceava declară că nu au fost emise astfel de documente tinerilor care recent au împlinit 18 ani, iar aceștia nu pot beneficia de servicii medicale decontate de stat.

Redăm interpelarea formulată de către deputatul Ioan Bălan către Alexandru Rafila (PSD), cu mențiunea că acesta așteaptă răspuns în scris:

“Cardul naţional de sănătate reprezintă un instrument util cu ajutorul căruia asigurații beneficiază de servicii medicale decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Din cauza unor blocaje de ordin legal și birocratic, pentru o perioadă importantă de timp, nu s-au emis carduri de sănătate pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani sau pentru persoanele care au căpătat calitatea de asigurat, acest lucru conducând la o limitare a accesului la servicii medicale, deși Ministerul sănătății a permis persoanelor cărora nu li s-a emis/reemis cardul naţional de sănătate să primească servicii decontate fără card şi fără adeverinţă de înlocuire a cardului.

Potrivit unor informații pe care Ministerul sănătății le-a prezentate în spațiul public, a fost încheiat un nou acord-cadru cu Compania Naţională “Imprimeria Naţională” – S.A., astfel că, în perioada următoare, să vor distribui peste 400.000 de carduri la nivel național. Apreciind efortul depus pentru deblocarea acestei situații, vă solicit, domnule ministru, următoarele informații:

  • Câte carduri de sănătate vor fi emise și se vor distribui la nivelul județului Suceava până la finalul anului 2024?
  • Care este procedura prin care casele teritoriale de asigurări de sănătate vor încredința noile carduri către asigurați? Prin curierat sau prin ridicare personală de la casa județeană de asigurări de sănătate?
  • Dat fiind faptul că actualul sistem informatic al cardurilor de sănătate prezintă frecvent sincope în utilizare, cei mai afectați fiind medicii de familie, vă rog să precizați dacă prin PNRR se vor realiza investiții pentru ameliorarea sistemelor sofware și hardware?”

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.