Senatorul PSD de Suceava Ioan Stan a lansat sâmbătă un atac dur la adresa guvernului, după ce Comisia Europeană a respins pentru a treia oară Planul Național de Reziliență.

Citește restul știrii după reclame....

Ioan Stan spune că actualul guvern este pur și simplu incapabil și că din cauza aroganței și a nepriceperii guvernanților România pierde bani europeni, bani care erau necesari.

În consecință, PSD va depune moțiune de cenzură și cere ca aceste guvern „să plece acasă”.

Redăm integral declarația de presă a senatorului PSD de Suceava Ioan Stan:

„Actualul guvern este incapabil. O probează cu prisosință acest al treilea eșec consecutiv în privința PNRR.

Coaliția PNL-USRPLUS-UDMR a dat dovadă de aroganță, respingând orice mână întinsă de PSD, orice dialog social real, orice consultări profesionale.

Premierul Cîțu și echipa sa guvernamentală au făcut totul de capul lor, doar pentru interesele lor politic-partizane, imaginându-și că pot umfla conturile „consultanților” sinecuriști, livrând doar maculatură la Bruxelles.

Au sacrificat cu iresponsabilitate interesele naționale, binele public, pentru jocuri politice meschine. Și acum plătește întreaga țară, care trebuie să se resemneze și să îndure, în timp ce restul țărilor europene, care și-au făcut treaba, încasează miliardele de euro ale PNRR-urilor proprii.

Practic, Comisia Europeană a demolat și a treia variantă de PNRR trimisă la Bruxelles. Sunt 24 pagini de critici consistente, de la infrastructură până la educație, referitoare la costuri nejustificate, supraestimări, neconcordanțe între sume, lipsă metodologii de calcul, lipsa informațiilor sau informații neclare.

Astfel, actualul guvern a reușit din nou să facă România de râs! Însă, cel mai grav este că acest nou eșec compromite avansul de aproape 4 miliarde de euro, de care țara are disperată nevoie, pe care l-ar fi primit, până la finalul anului, dacă guvernul și-ar fi făcut datoria.

Sunt două tipuri mari de greșeli care au atras critica întemeiată a Comisiei Europene privind PNRR.

Primele dintre ele dovedesc delăsarea, superficialitatea și incompetența celor care chipurile au lucrat la PNRR. Un exemplu sugestiv ar fi cel al proiectelor reunite sub denumirea România Educată.

Aici, Comisia Europeană reclamă că:
-investițiile sunt puse la grămadă, fără să fie evidențiată fiecare în parte, cu cifre clare;
-la construcția de creșe, tabelul cu costuri citează studii existente, fără a le indica;
-există un cost „neclar” de 100.000 milioane euro legat de subcapitolul „reducerea abandonului școlar”;
-la subcapitolul „Școli verzi”, justificarea costului e bazată pe cercetări de piață, deși ar trebui utilizat costul național standard sau costurilor altor proiecte europene.
-la subcapitolul „echiparea laboratoarelor școlare”, există diferențe între calcule (707 milioane euro vs 711 milioane euro);

Al doilea tip de greșeli sunt greșeli penale premeditate, făcute cu intenția ticăloasă de a umfla buzunarele consultanților, sinecuriștilor și clientelei politice.

Astfel, la Fondul de capital de risc pentru IMM-uri Comisia Europeană denunță costul de 133000 euro/persoană, pentru training, pe care-l apreciază excesiv iar în intregul program, nu mai puțin de 2 miliarde de euro sunt „planificate” în PNRR-ul guvernului Cîțu pentru consultanță. Numai atât!

Considerăm că scuzele și explicațiile premierului și ale ministrului Ghinea sunt tardive și inutile. Nu au cum și nu mai pot ascunde realitatea.

Actualul guvern este incapabil și trebuie să plece acasă, drept pentru care, PSD face ce trebuie și depune moțiune de cenzură.”

Oferta SAVCOM 26-31 Iulie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here