Senatorul PSD de Suceava Ioan Stan a declarat marți că primăriile sunt nevoite să renunțe la proiectele de racordare la gaz metan ale localităților. Asta după ce regulile de finanțare au fost schimbate fără nici o notificare, în ciuda faptului că primarilor li s-a promis de la Guvern că vor fi alocate fonduri europene nerambursabile în acest sens.

Ioan Stan a explicat că primăriile au fost anunțate peste noapte că trebuie să asigure o cofinanțare de 50% plus TVA, bani pe care localitățile respective nu îi au. Așa că după ce au plătit studii de fezabilitate și documentația necesară, primăriile se văd nevoite să renunțe la proiectele de racordare ale localităților la gaz metan.

Senatorul PSD de Suceava a spus că actuala guvernare este dezastruoasă pentru România și de aceea social democrații vor să depună o moțiune de cenzură pentru ca actualii guvernanți să plece acasă.

Redăm integral declarația de presă a senatorului PSD de Suceava Ioan Stan:

„A devenit deja o obișnuința ca Guvernul Cîțu și alianța PNL-USRPLUS-UDMR să demonstreze că se pricep la orice altceva, numai la guvernat nu.

După ce au fost momite că li se alocă fonduri europene nerambursabile în proporție de 100% prin POIM, pentru înființarea rețelelor de gaz metan, 36 de primării din Suceava s-au trezit că regulile sunt schimbate peste noapte, fără nici o notificare prealabilă și că în loc să primească finanțarea promisă, trebuie să vină ei cu o cofinanțare de aproximativ 50%, plus TVA-ul de 19%.

În consecință, majoritatea primăriilor care au depus documentațiile pentru obținerea finanțărilor respective s-au văzut nevoite să renunțe la proiecte, pentru că nu au cum să facă rost de banii necesari cofinanțării apărute peste noapte.

Asta după ce primăriile în cauză au cheltuit deja sute de mii de lei din fondurile proprii pentru studiile de fezabilitatea și documentația cerută inițial de Ministerul Energiei pentru accesarea fondurilor amintite.

Cu alte cuvinte, ceea ce au făcut cei de la putere nu numai că este o dovadă de iresponsabilitate și incapacitate administrativă, dar putem spune că este chiar o bătaie de joc la adresa primăriilor din întreaga țară, nu numai din Suceava, care dacă ar fi fost informate corect de la început, nu și-ar mai fi risipit banii pe proiecte irealizabile, ci le-ar fi găsit altă utilitate, finanțând lucrări pe care le-ar fi putut duce la bun sfârșit.

În consecință, avem din nou dovada faptului că actuala guvernare este incapabilă să gândească vreun proiect de țară coerent, pe termen lung, care să ajute unitățile administrative să se dezvolte.

Luând în considerare cele prezentate mai sus, dar și cu alte ocazii, credem că adevăratul principiu după care se conduce actuala guvernare este: „una zicem, alta facem”.

Iar asta ne determină și mai mult să depunem moțiune de cenzură ca să terminăm cu această guvernarea dezastruoasă pentru întreaga țară.”

Oferta SAVCOM 18 - 23 Octombrie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here