În acest articol, meșterii sibieni în șeminee și sobe pe lemne de la Pefoc, ne vor arăta care sunt pașii potriviți pentru montajul unui șemineu în condiții optime de siguranță, eficiență și confort. Indiferent dacă te-ai decis să-ți achiziționezi o sobă pe lemne sau un șemineu tradițional, montajul implică extrem de multă responsabilitate, pentru că există riscul ca o instalare improprie să cauzeze o sumedenie de probleme, pornind de la nefuncționalități și până la probleme care pot pune serios în pericol, siguranța căminului tău sau chiar viața familiei tale.

  1. Alegerea materialelor

În cele mai întâlnite cazuri mulți dintre noi consideră că cel mai important element în construcția unui șemineu este reprezentat de focar. Nimic mai fals! În primul rând ar trebui să acordăm o atenție semnificativă tuturor materialelor care vor fi folosite la construcția acestuia. Prin urmare, specialiștii din domeniu recunosc că au de-a face cu tot felul de situații complicate în care clienți dezamăgiți, au o părere confuză despre șemineele lor, din cauză că se regăsesc exact în această situație – deși dețin în casa lor un șemineu foarte aspectos, acesta nu funcționează la parametri așteptați tocmai din cauza defecțiunilor apărute în timp.

  1. Pregătirea locului de montaj

Specialiștii Pefoc recomandă ca, înainte de a ne apuca de construcția unui semineu pe lemne, trebuie trasat locul unde acesta va fi montat, ținând cont de dimensiunile focarului, modelul dorit, grosimea de materiale necesare izolatoare și a parametrilor tehnici. În cazul în care coșul de fum este unul construit, se va pregăti gaura de racordare la o înălțime de minim 1,5 m de la nivelul pardoselii, în caz contrar putând fi întâmpinate dificultăți la racordarea focarului.

La stabilirea înălțimii găurii de racordare se vor lua în calcul următoarele: înălțimea la care dorim să amplasăm focarul, gabaritul și înălțimea camerei de ardere, existența unui recuperator (unde e cazul), unghiul de racordare și tubulatura sau cotul la 45 sau 90 de grade. Înainte de a trece la următoarea etapa de construcție a șemineului, trebuie curățat bine locul de amplasare, iar pereții se vor da cu amorsa.

  1. Amplasarea focarului pe poziție

Focarul trebuie amplasat la o distanță de minim 10 cm de orice obstacol, pentru a se evita, astfel, supraîncălzirea acestuia și o bună circulație a aerului de convecție. Cu ajutorul șuruburilor de nivel de pe picioare (sau a suportului, după caz), se va fixa focarul în poziție dreaptă. Înălțimea de montaj recomandată a focarului față de sol este de 30 – 40 cm, asigurându-se o bună circulație a aerului pe suprafața inferioară a focarului pentru a evita probleme legate de supraîncălzire ce pot apărea în timp.

  1. Racordarea focarului la coșul de fum

După ce focarul a fost așezat pe poziție conform schițelor șemineului de amplasare, va urma racordarea la coșul de fum – una dintre cele mai importante etape – ce implică o mare responsabilitate. Un șemineu premium merită un sistem de evacuare al fumului pe măsura calității sale! Astfel, este important ca burlanele să fie de calitate superioară pentru a asigura o bună etanșeitate și a evita astfel, scăpările de gaze, deoarece, nimeni nu dorește ca după o perioadă de 2 sau 3 ani să fie nevoit să strice întreaga construcție a șemineului, doar pentru a înlocui un tub de evacuare.

  1. Construcția structurii de rezistență a șemineului

Pentru a construi masca de șemineu a unui focar închis vei mai avea nevoie și de o structură pentru incintă. Zidirea soclului până la partea inferioară a focarului poate fi executată tot din plăci izolatoare, fiind mult mai ușor sau din alte materiale dure, precum cărămidă plină, deoarece în partea inferioară a soclului nu avem temperaturi înalte. De la nivelul focarului în sus, se vor folosi doar materiale izolatoare sau refractare special concepute în acest scop. Recomandăm lipirea plăcilor izolatoare doar cu adeziv flexibil special destinat pentru construcția semineelor și umplerea tuturor rosturilor rămase între plăci după lipire.

  1. Finalizarea și finisajul șemineului

Deși suntem la final, nu trebuie grăbit acest proces fiind nevoie de atenție sporită, pentru că e momentul din construcție în care, chiar și meșterii experimentați pot greși. Deci, mare atenție la dimensionarea grilelor! Se va lua în considerare doar dimensiunea interioară de evacuare, nu dimensiunea totală a grilei, adică doar partea pe unde aerul va fi evacuat. Acest lucru înseamnă că se va calcula dimensiunea totală minus aproximativ 2-3 cm.

Acestea sunt doar câteva sfaturi despre montajul unui șemineu, un proces extrem de complex, de a cărui reușită depinde în foarte mare măsură și de experiența celui care efectuează instalarea. Ține cont cu maximă strictețe de aceste sfaturi sau apelează la ajutorul echipei de meșteri autorizați Pefoc.

Aceștia sunt pregatiți să-ți monteze în condiții ideale și în perfectă siguranță, un șemineu de care te vei putea bucura alături de familia ta, mulți ani de acum înainte. În plus, pe lângă modelele clasice, în magazinul online www.pefoc.ro îți poți comanda și un semineu electric incorporabil care se va potrivi de minune într-o sufragerie de apartament decorată cu stil!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.