Momente de mare încărcătură emoțională, joi, la Fântâna Mare, unde a fost sfințit un monument dedicat eroilor români din Primul Război Mondial. Monumentul, compus dintr-o troiță și o fântână, a fost ridicat pe dealul Spătărești, aolo unde, în urmă cu 101 ani, 500 de ostași români ai regimentului 2 Grăniceri au învins 10.000 de soldați ai Corpului Doi de Armată Rus, în noaptea de 27 spre 28 ianuarie 1918. La ceremonialul religios și militar au participat, alături de localnici, militari și preoți, autorități precum subprefectul de Suceava – Silvia Boliacu, primarul comunei Fântâna Mare- Vasile Mucilenița și președintele Organizației Județene a PSD Suceava – senatorul Ioan Stan. Slujba de pomenire a eroilor și sfințirea monumentului a fost sărvârșită de un sobor de preoți.
Trebuie spus că în amintirea victoriei de pe dealul Spărășeti au mai fost ridicate în timp două troițe. Una din ele a fost distrusă de soldații ruși, în cel de Al Doilea Război Mondial, iar a doua distrusă de intemperiile vremii. Primarul localității a amintit și de faptul că se împlinesc și 100 de ani de când soldații Regimentului 16 Dorobanți, în amintirea camarazilor lor, la întoarcerea de pe front, după încheierea Primului Razboi Mondial, au suport cheltuielile pentru săparea unei fântâni în folosul public, fântână amplasată pe același deal. În amintirea celor două regimente de militați români și în amintirea eroilor din Primul Război Mondial, Asociația Umanitară Credință și Faptă din Fălticeni, Școala Militară de subofițeri de jandarmi Fălticeni și Primăria Fântâna Mare au ridicat pe dealul Spătărești acest monument.
„Suntem datori să comemorăm eroii neamului, care s-au jertfit pentru ca noi să trăim într-o țară liberă, într-o Europă unită, să beneficiem de drepturile și libertățile pe care le promoveaza aceasta. Nu o să uităm niciodată pe eroii noștri căzuți pe fronturile de luptă ori morți în spitale, în lagăre și închisori, Numele lor e trecut pe cruci și de pe monumentele închinate jertfei lor. Ei vor fi pomeniți din neam în neam, așa cum se spune în rugăciunile bisericești! Prin moartea lor, noi astăzi trăim”, a spus vădit emoționată Slvia Boliacu – subprefectul județului Suceava.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.