Au fost mii de pelerini la Putna, vineri, la prăznuirea voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt. Oamenii au venit din întreaga țară și au stat la rând pentru a ajunge la mormântul voievodului și pentru a se închina.

A fost sărbătoare mare la Putna, vineri, când a fost comemorat voievodul Ștefan cel Mare, la 517 ani de la moartea acestuia. Pelerini din toată țara și din basarabia au venit cu copiii în brațe pentru a participa la manifestările de la Mănăstirea Putna.

A fost și ultima zi din Programul Ștefanian, derulat de Consiliul Județean Suceava și Centrul Cultural Bucovina, program prin care sunt atrași turiști în jude. A fost lansat vineri un nou traseu de pelerimaj – VIA MARIA, pe ruta Putna-Viena.(vezi declarații vicepreședinte CJ Suceava – Niculai Barbă).

Dimineață localnicii au venit îmbrăcați în costume naționale, în marș spre Mănăstirea Putna. Au fost călăreți, buciumași dar și autorități care au deschis pelerinajul. În fruntea pelerinilor s-a aflat chiar președintele CJ Suceava – Gheorghe Flutur.

„Oamenii sunt cu credința în suflet și credința te ajută. Trebuie să lăsăm răutatea, să lăsăm veninul, dușmănia și să avem mai multă încredere unii în alții și în bunul Dumnezeu. Noi, aici în Bucovina suntem născuți cu toleranță în suflet și cu această credință în Dumnezeu”, a declarat Gheorghe Flutur, care purta straie populare.

Drumul Putnei a fost refăcut de pelerini în acorduri de muzică patriotică. Oamenii au cântat minute în șir, până la începerea liturghiei, și în curtea Mănăstirii Putna – CÂND A FOST SĂ MOARĂ ȘTEFAN.

Cu mic și cu mare, miile de credincioși au asistat la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu un arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților – IPS Calinic.

Printre oficialitățile care au purtat costume populare și au depus coroane la mormântul voievodului moldovean se numără: Niculai Barbă – vicepreședinte al CJ Suceava, primarul din Putna – Gheorghe Coroamă, primarul de Rădăuți – Bogdan Loghin.

Ceremonie militară, cu depunere de coroane și defilarea trupelor militare din partea Structurilor Ministerului Afacerilor Interne din județul Suceava și a delegației Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova a fost unul din punctele forte ale manifestărilor de la Putna. Parada a fost aplaudată de pelerini, care au putut asista și la un program artistic deosebit, unul din corurile care au încântat audiența fiind din Republica Moldova.

„Vrednicul voievod este o sinteză a patriotismului naţional, un simbol al dreptăţii şi responsabilităţii faţă de popor. Nădejdea nestrămutată în izbândă, lupta pentru păstrarea neatârnării şi devotamentul faţă de supuşii săi au fost liantul ce l-a unit cu poporul său, care l-a urmat cu credinţă şi jertfelnicie. Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare este sfânt şi a fost sfânt, pentru că aşa l-au socotit românii vreme de cinci sute de ani. Sfânt este pentru faptele sale cele multe şi mari, pentru smerenia, dreptatea şi credinţa sa. Prin credinţa şi faptele sale, el şi-a făcut numele nemuritor şi şi-a asigurat slava cea veşnică”, a spus în cuvântul său IPS Calinic, arhiepiscolul Sucevei și Rădăuților.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.