play-sharp-fill


Sute de oameni au ieșit în stradă, la Cristești, pentru Autostrada Moldovei. A fost un protest pașnic, în care sute de oameni, printre care și suceveni, au cerut la unison ca Moldova să nu mai fie izolată de restul țării. Oamenii le cer guvernanților să își respecte promisiunile din campania electorală și să aloce de urgență fonduri pentru construcția celor două autostrăzi care să lege Moldova de restul țării – A7 și A8.

Mitingul a avut loc sâmbătă, la Cristești, la intersecția DN2A cu DJ 15B ce duce spre Târgu Neamț, la el participând protestatari din județele Iași, Vrancea, Neamț, Suceava, Botoșani, Bacău și Vaslui, sosiți cu autoturisme, camioane și motociclete.

Cetățeni simpli au tras mașinile pe dreapta și au participat la protest pe lângă membri ai societății civile și transportatori. 80 de tiruri din Suceava și-au făcut intrarea în Cristești, în aplauzele mulțimii. BUCOVINA VREA AUTOSTRĂZI – a fost mesajul protestatarilor suceveni.

„Când vine vorba de Moldova, toate guvernele postdecembriste au găsit întotdeauna numai scuze pentru nefinanțarea infrastructurii mari, esențială pentru dezvoltarea acestei regiuni. Există în acest moment numeroase pericole care ar putea bloca construirea autostrăzilor A7 (Ploiești-Pașcani) și A8 (Ungheni-Iași-Târgu Mureș), piedici care au ca bază atât nefinanțarea acestor obiective de infrastructură rutieră de mare importanță, cât și proasta gestionare a contractelor de realizare a studiilor de fezabilitate aflate acum în derulare. Totodată, pentru nordul regiunii este esențial ca autostrada A7 să includă și tronsonul Pașcani-Suceava-Siret. Lipsa unei finanțări predictibile, clare și cu sursă precisă a acestor autostrăzi vitale poate fi văzută ca o nouă amăgire pe care acest Guvern o livrează moldovenilor. Modul defectuos, sincopat în care se desfășoară acum lucrările de foraj pe autostrada A8, în vederea completării studiului de fezabilitate, ne determină să fim neîncrezători în capacitatea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a Ministerului Transporturilor și a Guvernului de a gestiona situația”, au transmis organizatorii.

Protestatarii cer alocarea de fonduri prin PNRR pentru construcţia autostrăzii A8 sau Autostrada Unirii cum mai este cunoscută, care să lege estul de vestul ţării. De asemenea, protestatarii solicită scurtarea termenelor de proiectare şi de întocmire a documentaţiilor tehnice.

„Ne-am adunat astăzi pentru a lua parte la acest marş de protest pentru a arăta Guvernului că şi în Moldova avem nevoie de infrastructură şi că acum când există aceste fonduri prin PNRR Moldova nu trebuie uitată din nou sau lăsată la o parte în favoarea altor regiuni ale României. La acest marş participă oameni de afaceri din regiunea Moldovei. Este prima dată când oameni de afaceri participă alături de noi la marşuri de protest. Sunt asociaţii de transportatori, cluburi de motociclişti, de offroad, foarte mulţi cetăţeni care doresc ca şi mine o Moldovă dezvoltată, o Moldovă în care sper să ne putem creşte copiii în bune condiţii şi să rămână aproape de noi şi să nu mai emigreze. Noi avem speranţa ca firma care a semnat contractul cu CNIR să reuşească să facă în termenul care i s-a cerut studiul de fezabilitate şi proiectarea astfel încât să putem prinde măcar sectorul de la Târgu Frumos la Leţcani în viitorul PNRR. Marea noastră dorinţă ar fi ca şi şoseaua de centură a Iaşiului să fie şi ea inclusă, pentru că este importantă în perspectiva construirii unui spital regional şi dezvoltării aeroportului”, a declarat Ionel Apostol, reprezentant al Asociaţiei ”Împreună pentru A8”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.