Deputatul liberal Ioan Balan solicită ministrului Transporturilor modernizarea trecerilor la nivel cu calea ferată din județul Suceava. Balan l-a interpelat pe această temă pe ministrul Transporturilor, Lucian Nicolae Bode, amintindu-i acestuia de gravele accidente rutiere care se petrec la trecerile la nivel cu calea ferată nemodernizate și fără barieră.

”Stimate domnule ministru,
În primul rând, vă felicit pentru modul în care aţi reuşit să deblocaţi cele mai importante proiecte de infrastructură mare pentru Moldova şi apreciez modul în care dumneavoastră monitorizaţi stadiul de realizarea a proiectelor de autostrăzi pentru această parte a ţării, în special pentru Autostrada Unirii şi Autostrada Moldovei.
În al doilea rând, vă aduc la cunoştinţă faptul că la nivelul Judeţului Suceava lipsa modernizării trecerilor la nivel cu calea ferată, în special absenţa barierelor automate, continuă să genereze accidente soldate cu victime aproape în fiecare lună. Personal, în calitate de deputat, am interpelat constant guvernele anterioare şi am solicitat ca toate trecerile la nivel cu calea ferată să beneficieze de investiţii – reabilitarea covorului asfaltic, creşterea vizibilităţii şi instalarea de bariere automate. Încă din anul 2018, ministrul PSD al transporturilor de la acea vreme se angaja să modernizeze un număr de 88 de treceri la nivel cu calea ferată în Judeţul Suceava, angajament care nu a fost dus la îndeplinire.
Având în vedere faptul că acest tip de investiţie nu generează un impact bugetar deosebit de mare şi luând în considerare că realizarea acestor investiţii se va traduce în salvarea vieţii participanţilor la trafic, vă rog, domnule ministru, să aduceţi următoarele precizări:
În condiţiile în care în această perioadă se stabilesc priorităţile investiţionale ce vor fi incluse în bugetul de stat pentru anul 2021, vă rog să precizaţi dacă aveţi în vedere să includeţi în capitolul de investiţii modernizarea tuturor trecerilor la nivel cu calea ferată din Judeţul Suceava?
Vă rog, de asemenea, să precizaţi care sunt costurile medii ale modernizării unei treceri la nivel cu calea ferată şi care ar fi efortul bugetar total al modernizării tuturor trecerilor din Judeţul Suceava în anul 2021?
În ce măsură asemenea investiţii ar putea să fie preluate de către autorităţile administraţiei publice locale/judeţene şi realizate cu fonduri europene nerambursabile? Solicit formularea răspunsului în scris. Vă asigur de înalta mea apreciere, Ioan BALAN deputat PNL”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.