foto din arhivă

Un afacerist a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare iar un altul la 2 ani cu suspendare, într-un dosar penal de evaziune fiscală.
Cel condamnat la închisoare cu suspendare este administratorul unei firme de construcții de drumuri cu puncte de lucru în Rădăuți și Marginea. În desfăşurarea activităţii sale economice, acesta s-a aprovizionat în mod constant cu combustibil, necesar în vederea alimentării utilajelor şi autovehiculelor utilizate.
În perioada 2010 – 2011, principalul furnizor de combustibil, respectiv de motorină, al societăţii respective era o firmă din judeţ.
În paralel cu achiziţionarea în realitate de cantităţi de combustibil de la această societate, necesară desfăşurării activităţii, în perioada decembrie 2010 – decembrie 2011, primul inculpat a înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii şi pretinsa achiziţie a altor cantităţi de combustibil, pe care i le-ar fi livrat un al doilea furnizor, fictiv, respectiv societatea administrată de al doilea inculpat. Astfel, în perioada menționată, primul inculpat, în calitate de administrator, a înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii operaţiuni economice fictive, respectiv achiziţia în baza a 24 de facturi şi avize de însoţire a mărfii, a cantităţii de 440 de tone de motorină Euro 5, în valoare de prste 1,7 milioane lei.
Înregistrarea acestor operaţiuni fictive în evidenţele contabile a avut ca scop obţinerea de avantaje fiscale pentru societatea de construcții, respectiv majorarea nejustificată a cheltuielilor societăţii cu suma pretins plătită pentru combustibilul „achiziţionat”, precum şi deducerea nejustificată a TVA-ului aferent operaţiunilor de achiziţie. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 702.837 lei, prin deducerea ilegală a TVA în sumă de 421.702 lei şi sustragerea de la plata impozitului pe profit în sumă de 281.135 lei. În activitatea sa infracţională, primul inculpat a fost sprijinit în mod esenţial de către al doilea inculpat, care, în calitate de administrator de firmă i-a furnizat facturi fiscale şi avize de însoţire false, care atestau în mod nereal livrarea cantităţii menţionate de motorină, acestea fiind folosite ca documente justificative în evidenţele contabile ale societăţii de construcții. De asemenea, al doilea inculpat i-a furnizat primului inculpat contul bancar al societăţii pentru a se efectua aşa-zise plăţi ale operaţiunilor fictive, pentru a crea aparenţa de legalitate şi realitate, însă sumele de bani virate cu titlu de plăţi au fost retrase în numerar în cea mai mare parte, nefiind folosite în activitatea economică a societăţii aşa-zis furnizoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.