PNL refuză o dezbatere Iohannis-Dăncilă înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, reprezentanții acestui partid motivând că dezbaterea nu își are rostul și că sunt foarte multe state unde nu au loc dezbateri în campanie. În tot acest timp, candidatul PSD – Viorica Dăncilă dar și mulți dintre alegători, cer cu insistență o confruntare de idei între cei doi, față în față. Se știe că Iohannnis nu este un foarte bun comunicator și circulă chiar bancuri în acest sens, însă de această dată președintele dă impresia clar că se teme. Că se teme de o confruntare cu Viorica Dăncilă, în ciuda faptului că aceasta a făcut numeroase gafe în fața camerelor de luat vederi și a devenit și personaj de stand-up comedy din cauza greșelilor de exprimare. Nu este prima oară când președintele vrea liniște și să facă ce știe mai bine – să tacă. Iohannis preferă cam de fiecare dată să nu iasă din confortul său personal, trasează mintal o linie dincolo de care nu trece cu nici un preț. Președintele preferă să discute în campanii strict cu membri de partid și cu susținătorii, evitând în mod exagerat mulțimi de oameni care i-ar pune probleme, așa cum evită și jurnaliștii – pe care în deplasări îi ține la distanță. Staff-ul domniei sale se agită exagerat în timpul vizitelor oficiale, ca și cum de fiecare dată președintele ar putea fi atacat de forțe obscure și trasează un spațiu în care presa să stea, face regii – pe unde iese președintele și unde ar trebui să stea lumea sau pur si simplu interice accesul reporterilor – chiar dacă anterior presa este verificată de oamenii de la SPP inclusiv cu detectorul de metale. Toate acestea, pentru ca președintele să nu fie cumva deranjat (Băsescu nu a avut niciodată fobii de genul acesta, de exemplu. Era în largul lui între oameni și nu îl deranja să fie luat la întrebări, să fie contestat în public sau chiar să se certe).
Acum Iohannis stă confortabil în sondaje și nu vrea să riște nimic, nu își permite nici o gafă, nici o scăpare. Refuză confruntarea cu adversarul politic chiar dacă afișează lipsă crasă de respect față de electorat și față de valorile democrației. Dăncilă, se arată mai curajoasă, „mai bărbată” – cum ar spune nenea Iancu, și cere insistent dezbatarea, speră să câștige procente în urma acestei confruntări, numai că este refuzată. În 2014 Iohannis era în locul lui Dăncilă și îi cerea lui Victor Ponta – candidatul de atunci al PSD, o dezbatere cu orice preț. Invoca atunci faptul că electoratul trebuie să aleagă în cunoștință de cauză și valorile democrației.
„Solicit în mod public candidatului Victor Ponta să renunțe de urgență la asemenea tertipuri și să aibă curajul să își asume o confruntare de idei corectă, în care niciunul dintre noi nu pornește cu un avantaj ilegitim. Îi cer premierului să mandateze echipa sa de campanie să poarte negocieri cu membrii staff-ului meu pentru a stabili cât mai rapid condițiile de desfășurare a unei dezbateri reale, din care electoratul să poată înțelege care este viziunea fiecărui candidat pentru viitorul României”, declara atunci Iohannis. Acum, la 5 ani distanță, și după un mandat, Iohannis probabil a uitat declarațiile făcute în 2014 sau crede că lumea le-a uitat. Nu le-a uitat, domnule președinte, așa cum nici dumneavoastră nu ar trebui să uitați că nu sunteți doar președintele alegătorilor PNL și al susținătorilor, ci al tuturor românilor, și că în loc să dați impresia unui fricos ar trebui să ieșiți la o confruntare și să le spuneți acestor români de la care așteptați voturi, ce ați făcut pentru ei timp de 5 ani și ce veți face în următorul mandat. Așa ar fi cinstit, de bun simț, pentru că pe unii dintre noi poate nu îi interesează faptul că vreți să distrugeți PSD-ul, așa cum tot ne explicați în ultima vreme, poate ne interesează ce vreți să faceți pentru noi, pentru copiii noștri și pentru România, cum anume vreți să ne aduceți în starea de ….NORMALITATE!

Oferta SAVCOM 24-30 Ianuarie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here