Au apărut imaginile video de pe camerele de supraveghere din Vatra Dornei cu presupusul pedofil care a murit după ce a fost imobilizat de jandarmi. Imaginile sunt depuse la dosar și au fost obținute de reporterii de la Adevărul de Suceava. În imagini se vede cum bărbatul fuge de jandarmii care vor să îl legitimeze. La un moment dat este prins dar reușește să scape și o ia la fugă din nou. Toate se întâmplă în parcul din Vatra Dornei, la sute de metri distanță de scena pe care se derula spectacolul la care asistase individul și presupusa lui victimă. Imaginile confirmă declarațiile jandarmilor, care au spus din start că bărbatul nu a vrut să se legitimeze și a opus rezistență. O patrulă de jandarmerie care asigura măsuri de ordine în zona Parcului Municipal Vatra Dornei cu ocazia Festivalului de Folclor pentru Copii și Tineret, a fost sesizată de un tată că în apropierea scenei, un bărbat a atins-o în mod indecent și repetat pe fiica sa, în vârstă de 12 ani. Echipajul de jandarmerie s-a deplasat în zona indicată, a identificat persoana în cauză și i-a solicitat acesteia să se deplaseze în afara zonei de spectacol, în vederea stabilirii identității. Bărbatul, în vârstă de aproximativ 50 de ani, din municipiul Vatra Dornei, a devenit recalcitrant și agresiv. Jandarmii au fost nevoiți să folosească spray-ul lacrimogen pentru a-l putea imobiliza pe individ. La scurt timp bărbatul și-a pierdut cunoștința iar jandarmii au solicitat un echipaj medical pentru acordarea primului ajutor. Bărbatul a fost în final transportat la spitalul din localitate iar apoi transferat la Spitalul Județean Suceava. ESTE VARIANTA OFICIALĂ ÎN ACEST CAZ, VARIANTĂ COMUNICATĂ DE INSPECTORATUL DE JANDARMI SUCEAVA. Și imobilizarea fugarului a fost filmată de o echipă de la Radio Dorna și pare destul de brutală. Se ridică semne de întrebare din cauză că la foarte scurt timp bărbatul a intrat în comă profundă.

Din ce cauză a murit bărbatul imobilizat de jandarmi

Așa cum site-ul nostru a anunțat luni, pe surse, bărbatul a murit din cauza unui infarct enteromezenteric – pentru care a și fost operat la Spitalul Județean Suceava. Decesul s-a produs la aproximativ 12 ore de la momentul în care acesta a ajuns în comă profundă la Spitalul Județean Suceava. Pe certificatul constatator al decesului (vezi foto), certificat eliberat de medicii legiști suceveni, se arată negru pe alb cauza decesului. Bărbatul a intrat în insuficiență cardio-respiratorie, adică nu a mai putut respira și inima i s-a oprit ( pe foto punctul a) din cauza infarctului enetromezenteric care a provocat și peritonită generalizată – adică infecție în cavitatea abdominală (vezi foto punctele c și b – care au determinat cauza imediată a decesului – adică punctul a). Legisții nu au găsit nici o legătură între spray-ul lacrimogen și deces. Într-adevăr, jandarmeriță a pulverizat de la distanță foarte mică, însă alta pare a fi cauza decesului. Conform certificatului constatator al decesului, boala inițială care a dus la peritonită și apoi la insuficieță cardio-respiratorie a fost infarctul eneteromezenteric (vezi foto căsuțele din partea stângă a certificatului constatator). Medicii suceveni spun că în timpul imobilizării este posibil ca bărbatul să fi făcut, pe fondul șocului, o fibrilație și un cheag pornit de la inimă să fi produs infarctul enteromezenteric. Procurorii Parchetului Militar Iași vor stabili dacă interveția în forță a jandarmilor a dus la deteriorarea stării bărbatului.

Ancheta o fac procurorii, nu reporterii și nu comentatorii de pe rețele de socializare

Este deschisă la acest moment o anchetă in rem pentru ucidere din culpă. Prin urmare este cercetată existența faptei de ucidere din culpă și nu vreo persoană. Am citit tot felul de comentarii pe rețelele se socializare iar oamenii sunt împărțiți în tabere cu privire la acest deces. Oricât s-ar centra în vorbe unii pe rețelele de socializare, oricâte acuzații ar aduce inclusiv la adresa reporterilor sau a medicilor legiști, ancheta nu o fac ei și nici reporterii, nici rudele mortului și nici jandarmii suceveni. Ancheta este făcută de cei abilitați în acest sens – procurori militari. Cu alte cuvinte, noi, reporterii nu putem mușamaliza ceva, cum nu putem să dăm verdicte în acest caz. Putem doar scrie ce aflăm, putem da punctele de vedere ale unor persoane abilitate și să necosultăm cu unii și cu alții când vine vorba despre documente – precum cele medicale. Sunt analize care încă se află în lucru la Institutul de Medinicină Legală din Iași la acest moment. Până ca procurorii să dea un verdict nu se poate arăta cu degetul și nici nu se pot pune niște oameni la zid atât de ușor. Defunctul era cercetat pentru act sexual cu minori, conform IPJ Suceava. El era suspectat că a plătit câte 10 lei unor puștani pentru sex oral. De partea cealaltă, tatăl copilei pe care bărbatul de 50 de ani ar fi pipăit-o declară că aceasta este traumatizată în urma incidentului și că va avea nevoie de consiliere psihologică. Omul mulțumește însă jandarmilor pentru intervenția promptă. Nu vreau să comentez mai multe, nu sunt abilitatată să fac asta deși am avut acces la date și informații oficiale privitoare la acest caz. De asemenea, nu pot scrie neadevăruri numai pentru a face audiență sau pentru a cânta în strună celor care acuză jandarmii – destul de mulți. Ar fi incorect și prea facil. Jandarmerița atât de pusă la zid pentru administarrea spray-ului lacrimogen este în primul rând om, care poate are și copii acasă. Poate a greșit, poate a făcut exces de zel, dar am văzut multe cazuri în care forțele de ordine nu au reacționat la timp și niște copii au fost nenorociți pe viață. Cum am văzut polițiști loviți în cap cu sabia de interlopi sau înjunghiați sălbatic în gară, fără motiv. Nu iau apărarea nimănui, nu am nici un interes să o fac, însă obișnuiesc de fiecare dată să mă pun în locul celor acuzați, în locul celor arătați cu degetul. Acum vă întreb și pe voi și vă rog să vă răspundeți cu sinceritate: cum ați fi reacționat dacă erați unul din jandarmii în cauză, știind că fugarul era un presupus pedofil despre care aveați informații că s-ar fi luat de o copilă pentru ca apoi să se manifeste agresiv când ați vrut să îl legitimați? Este o simplă întrebare.

Oferta SAVCOM 25 - 31 Octombrie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here