Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a participat, sâmbătă, împreună cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, la inaugurarea lucrărilor murale restaurate, realizate în interiorul Bisericii „Învierea Domnului”, a Mănăstirii Suceviţa.

 

Finanțarea lucrărilor s-a realizat prin Programul Național de Restaurare, valoarea totală fiind de 4.052.993,52 lei, inclusiv TVA.

Flutur i-a mulțumit ministrului Culturii pentru că a accelerat finalizarea etapei de restaurare a picturii interioare a bisericii Mănăstirii Sucevița.

„Sunt convins că a făcut-o ca un om care știe bine ce înseamnă Suceava, ca un om al locului. 20 de ani a fost un pic cam lungă perioada până s-a finalizat, mai ales că așteaptă la rând și alte monumente din Suceava, iar noi trebuie să ne gândim că finanțarea trebuie să fie ceva continuu. Aceste monumente sunt ca niște ființe vii care au nevoie de întreținere în fiecare zi. Cred că nimic nu e prea mult să ne gândim să nu fim zgârciți din bugetul național sau din alte fonduri pentru a ajuta mănăstirile”, a spus șeful administrației județene.

Totodată, Flutur a declarat că aceste mănăstiri și cele opt monumente UNESCO pe care le are Bucovina sunt „coloana vertebrală pe care s-a așezat această zonă”.

„Înseamnă unitate de credință a oamenilor, înseamnă dezvoltare. Aș vrea să remarc, în ultimii ani că în jurul acestor mănăstiri s-a dezvoltat o adevărată industrie de turism. Aceste mănăstiri funcționează ca un magnet pentru turism și cei care le-au făcut, ctitorilor despre care vorbim și îi pomenim trebuie să le aprindem des câte o lumânare și să le mulțumim pentru ce au făcut. Uitați-vă peste ani ce efecte sunt. Câtă lume vine și ne calcă pragul. De aceea îmi amintesc cu plăcere că acest monument UNESCO a fost recunoscut cu 10 ani în urmă, în augst 2010, când eram președinte de Consiliu Județean, în primul mandat. Celelalte șapte monumente UNESCO din Suceava a fost recunoscute cu 17 ani mai repede în 1993″, a spus președintele CJ Suceava.

El a mai amintit și de proiectul „Clopotele Bucovinei” și a subliniat că Sucevița are clopote de la vremea construcției.

„Un proiect care a însemnat ca un ziua de Paște să proiectăm pe niște ecrane mari și să transmitem prin difuzoare clopotele de la mai multe mănăstiri din frumoasa Bucovină. Sucevița are clopote care sunt de la vremea când a fost construită, la 1588-1600. Și ce este interesant, este ecoul. Mai ales iarna, pe zăpadă, clopotul este dublat de acest ecou al muntelui. Se întoarce sunetul excepțional. Ne mândrim cu Sucevița, o perlă de excepție a noastră, iar noi cei care trecători suntem prin administrație, încercăm să amenajăm drumuri, trasee, ca să vină cât mai mulți turiști. Felicitări domnule ministru și așteptăm pictura exterioară să fie refăcută și să începeți cu „Scara Virtuților” pentru că Bucovina are de urcat” a transmis Gheorghe Flutur.

Oferta SAVCOM 1-6 Martiue OFERTA RITMIC COM ILIȘEȘTI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here