Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a trimis o interpelare către ministrul Energiei pe tema ofertelor uriașe trimise de furnizori de utilități către consumatori casnici.

Acesta solicită luarea de măsuri urgente privind încheierea noilor contracte de furnizare a energiei electrice și gazelor naturale pentru consumatorii casnici.

Redăm solicitarea scrisă a deputatului Ioan Bălan:

”Stimate domnule ministru,

În primul rând țin să apreciez demersul dumneavoastră privind adoptarea schemei de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, materializat prin Legea nr.259/2021. Concomitent cu sprijinul financiar acordat de Guvern pentru consumatorii casnici, Legea nr.259/2021 a mai prevăzut și o plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, după cum urmează:

– Pentru energia electrică – prețul de referință este de 0,68 lei/kWh și include tarifele reglementate pentru servicii de rețea, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență, contravaloarea certificatelor verzi, acciză și TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.

– Pentru gazele naturale – preţul de referinţă este de 125 lei/MWh şi nu include TVA, taxe și tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum și acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.

Aceste prevederi deosebit de benefice, menite să mențină valoare facturii consumatorilor casnici la valori comparabile cu anul trecut intră în relativ conflict cu ofertele operatorilor economici din domeniu energiei electrice și gazelor naturale, care transmit, în vederea încheierii noilor contracte pe piața concurențială, tarife care încalcă dispozițiile Legii nr.259/2021. Astfel, noile ”oferte” pentru încheierea noilor contracte pe piața concurențială sunt și cu peste 300% mai mari.

În scopul asigurării unor facturi cel puțin egale cu sezonul rece 2020/2021 și al evitării faptului ca cea mai mare parte a consumatorilor care sunt nevoiți să încheie/prelungească un nou contract de furnizare să nu fie înșelați, vă solicit, domnule ministru, domnule președinte, următoarele precizări:

– Care este explicația pentru care, chiar și după intrarea în vigoare a Legii nr.259/2021, consumatorii casnici primesc oferte pentru încheierea/prelungirea contractelor la valori și de peste 3 ori mai mari pentru Kw/h decât valorile reglementate prin lege?

– Ce măsuri aveți în vedere să puneți în aplicare în regim de urgență, astfel încât consumatorii casnici să nu accepte oferte care încalcă legislația în vigoare și să fie prejudiciați prin plata unor tarife exorbitant de mari?

Solicit formularea răspunsului în scris.

Vă asigur de înalta mea apreciere”

Oferta SAVCOM 6 - 12 Decembrie ȘEDINȚE FOTO CRĂCIUN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here