Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan îi solicită ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, soluții pentru finanțarea reabilitării gărilor feroviare.

Ioan Bălan a trimis în acest sens o solicitare scrisă, explicând că aceste construcții nu au beneficiat în ultimii ani de lucrări de renovare.

 

Redăm interpelarea deputatului PNL de Suceava:

  ”   Stimate domnule ministru,

Multe dintre gările feroviare din România sunt constituite din clădiri de o valoare arhitectonică și istorică inestimabile, construite în baza unor planuri elaborate de arhitecți români și străini de mare prestigiu.

Din păcate, în ultimele trei decenii, majoritatea clădirilor amintite nu a beneficiat de nicio lucrare de reabilitare sau consolidare și nici infrastructura adiacentă gărilor (peroane, săli de așteptare etc) nu a făcut obiectul unor lucrări de modernizare.

Salut decizia Ministerului Transporturilor și Infrastructurii prin care câteva gări din România vor intra într-un amplu program de reabilitare și consolidare.

Cu toate acestea, volumul investițiilor necesare este unul deosebit de mare și, în ciuda oportunităților legale de a transfera către autoritățile locale competențe în reabilitarea gărilor feroviare, acestea nu dispun, din venituri proprii, de resursele financiare necesare.

Având în vedere necesitatea revitalizării transportului feroviar de călători și de mărfuri, precum și faptul că reabilitarea gărilor feroviare reprezintă un imperativ absolut, vă solicit, domnule ministru, următoarele informații: 

  • După identificarea resurselor financiare pentru reabilitarea celor 5 gări feroviare (Ploiești Vest, Bușteni, Titu, Videle și Târgoviște Sud) vă rog să precizați dacă veți purta negocieri la nivelul Comisiei Europene în vederea găsirii fondurilor necesare pentru reabilitarea și a altor gări din România?
  • Vă rog să precizați dacă în perioada 2023-2026 sunt programate lucrări de investiții la gările feroviare aferente Magistralei feroviare CFR 500 București – Suceava – Frontieră Ucraina?
  • De asemenea, vă rog să precizați dacă în cadrul proiectului de investiții privind modernizarea tronsonului Dărmănești – Vicșani din județul Suceava sunt prevăzute și lucrări de modernizare/reabilitare a gărilor aferente și a peroanelor?”

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.