Deputatul PNL Suceava Ioan Balan vrea transport școlar gratuit pentru toți elevii. ”Toți copiii trebuie sprijiniți să meargă la școală. Transportul local gratuit pentru elevi ar trebui generalizat în toată țara”, este de părere deputatul sucevean.

Acesta s-a adresat colegilor în Parlamentul României, solicitând sprijin pentru elevi, mai ales pentru cei din localități izolate sau sărace.

Ioan Balan a explicat că rata abendonului școlar este încă foarte mare în România și că mulți copii, mai ales din mediul rural și din familii sărace, nu dispun de resursele necesare pentru transportul spre școală sau achiziționarea rechizitelor. Acești copii ar trebui sprijiniți de Guvern pentru a putea să frecventeze cursurile școlare.

Redăm declarația făcută în Parlamentul României de către deputatul PNL de Suceava Ioan Balan:

”Cunoaștem cu toții că țara noastră se confruntă în continuare cu o problemă deosebit de delicată în ceea ce privește accesul copiilor la sistemul de învățământ. Abandonul școlar încă foarte mare, în special în regiunile mai puțin dezvoltate ale țării, este determinat de condițiile economice nefavorabile ale părinților, care nu pot asigura din veniturile familiei toate cele necesare pentru copiii lor – hăinuțe, rechizite, transport, hrană.

Mai mult decât atât, dacă familia are nu unul sau doi, ci mai mulți copii, problemele sunt și mai apăsătoare și mai greu de rezolvat. Spuneam la începutul acestui an că problemele din educație nu pot fi rezolvate în mod individual nici de Guvern, nici de părinți sau de școli și nici de autoritățile locale.

Numai prin concursul tuturor, putem să atingem obiectivul pe care ni-l dorim și anume ca toți copiii să meargă la școală și toți copiii să aibă șansa la un loc de muncă de bună calitate, bine plătit.

Vă spun că am aflat cu deosebită satisfacție că autoritățile administrației publice din Municipiul Suceava au spart gheața și, pe lângă investițiile constante pe care le-au susținut din bugetul local pentru modernizarea școlilor, săptămâna aceasta vor introduce gratuitate pentru toți elevii din învățământul preuniversitar pentru transportul local. Îl felicit pe primarul Ion Lungu și pe viceprimarul Lucian Harșovschi, care au înțeles că viitorul nostru depinde direct de modul în care îi sprijinim pe copii să meargă la școală.

Mi-aș dori ca Guvernul să vină în întâmpinarea acestei inițiative și, acolo unde primăriile nu au resurse financiare suficiente ca să asigure transportul gratuit al elevilor la școală, sumele care lipsesc din bugetele locale să fie acoperite măcar parțial prin transferuri de la bugetul de stat.

Ar fi un nou pas serios în atingerea obiectivului nostru de a ajuta copiii să meargă la școală, după ce, anul trecut, am avut printre cele mai puternice investiții în infrastructura școlară din ultimele decenii, am luat măsuri privind cuantumul minim al burselor și am crescut alocațiile de stat, deși bugetul a trecut prin momente deosebit de dificile.

De asemenea, pașii următori în susținerea sistemului de învățământ trebuie să urmărească reforme deja demarate de PNL anul trecut, cuprinzând pachetele integrate de asistență pentru copiii din familii cu venituri reduse, continuarea investițiilor în rețeaua școlară și găsirea soluțiilor financiare, astfel încât, atunci când bugetul o va permite, salarizarea personalului didactic să ajungă la nivelul importanței pe care munca dascălilor o are în societatea noastră.

Am convingerea că suntem pe drumul cel bun, iar actualul Guvernul și administrațiile locale liberale vor face pentru educația din România, în numai 4 ani, ceea ce nu s-a făcut vreme de 30 de ani.”

Oferta SAVCOM 18 - 23 Octombrie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here