Senatorul PSD de Suceava, Ioan Stan, declară că zilele acestea sunt înlocuiţi directori de şcoli doar pe criterii politice. În locul directorilor demişi ar fi numiţi apropiaţi ai actualei coaliţii de guvernare.

Ioan Stan spune în în actualele condiţii din Educaţie, aceste numiri nu sunt decât un moft de partid şi nu o necesitate.

Redăm integral declaraţia de presă a senatorului Ioan Stan:

„Recentele numiri de directori făcute de conducerea Inspectoratului Școlar Județean Suceava la cârma cătorva școli și licee din județ ridică niște semne de întrebare legate atât de oportunitatea acestor schimbări cât și asupra onestității cu care au fost făcute.

Afirmăm asta pentru că în mod repetat, actuala putere a clamat în timpul campaniei electorale că se dorește depolitizarea învățământului, or deciziile ulterioare ne dovedesc exact contrariul, în această cheie încadrându-se și numirile celor 15 directori la nivelul județului Suceava.

Considerăm că dincolo de legalitatea acestor numiri, este absolut pertinent să ne punem o întrebare legată de oportunitatea și moralitatea acestor înlocuiri – mișcare ce va tulbura pentru o miză locală aparent mică (6 luni de mandat) – continuitatea și buna desfășurare a anului școlar. Mai cu seamă că aceste schimbări au loc acum, când întreg sistemul de învățământ ar trebui să pregătească începerea școlii în format fizic în cele mai bune condiții după data de 8 februarie. Iar în acest context, pare absurd ca preocuparea principală a

Inspectoratului Școlar Județeam să fie schimbarea directorilor, când tocmai experiența managerială a acestora trebuie pusă în interesul învățământului pentru a începe cum se cuvine noul semestru.

Numai că atunci când e ordin de la partid, interesul invățământului este pus pe locul doi, iar ordinul se execută, nu se discută. Astfel, deși calitatea managerială a celor înlocuiți nu poate fi pusă la îndoială, s-a hotărât schimbarea lor din funcție, fiind înlocuiți cu apropiați ai actualei coaliții de guvernare, acesta fiind singurul criteriu de selecție și principala lor calitate.

Iar dacă schimbarea directorului adjunct de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” poate fi explicabilă prin prisma alegerilor locale ce vor urma, acesta urmând să-și exercite influența din zonă pentru a aduce voturi cui trebuie, cea a directorului de la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni, cum poate fi explicată? Gurile rele spun că la înlocuirea acestuia nu au contat deloc rezultatele manageriale, care sunt excepționale, ci un conflict între domnia sa și soția actualului șef a învățământului sucevean, acesta fiind victima unei răzbunări de familie. Dacă este adevărat acest zvon, este trist și înjositor pentru instituția Inspectoratului Școlar Județean.

Ca să nu mai spunem că la festivitatea desfășurată la Școala Gimnazială „Dimitrie Onciul” cu ocazia modernizării acesteia, în toamna anului trecut, inspectorul școlar general adjunct Puiu, a amenințat-o cu destituirea pe fosta directoare, pentru că primarul localității a invitat și un reprezentant al Organizației Județene PSD Suceava. Iată că s-a ținut de cuvânt!

Oricum, în acest context pandemic, când sistemul de învățământ a trebuit să se adapteze unor situații cu totul exceptionale, aceste numiri par mai degrabă un moft de partid decât o necesitate și o nouă dovadă că cei de la putere una zic și alta fac.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.