Senatorul PSD de Suceava Ioan Stan declară că, în ciuda faptului că un sponsor al PNL primește bani grei prin PNRR, guvernanții susțin că nu au bani pentru majorarea alocațiilor.

Ioan Stan a explicat revoltat că se gătesc 5 miliarde de lei pe an – dobânzi la bănci de la care s-a împrumutat guvernul Cîțu, adică de 7 ori mai mult decât era nevoie pentru creșterea alocațiilor de la 1 iulie, însă nu sunt bani pentru copiii României.

Senatorul PSD de Suceava a declarat joi că PSD va ataca la CCR orice lege care prevede anularea unor drepturi deja câștigate de copii, precum majorarea alocațiilor.

Redăm comunicatul de presă remis de senatorul PSD de Suceava Ioan Stan:

„Guvernul Cîțu refuză să pună în practică legea privind majorarea alocațiilor copiilor, anulând creșterea prevăzută pentru 1 iulie a.c. Se anunță în schimb o majorare cu rata inflației de la 1 ianuarie, adică cu aproximativ 3 bani/zi, ceea ce este o bătaie de joc la adresa copiilor noștri.

Argumentul potrivit căruia „nu sunt bani” pe care îl invocă atât Cîțu, cât și Orban este unul fals. Anularea tranșei de la 1 iulie nu are nicio legătură cu contextul economic actual. Eliminarea acestei creșteri a fost o decizie premeditată care nu a fost determinată de evoluția economică.

Practic, nu sunt bani pentru creșterea alocației de la 1 iulie pentru că Orban și Cîțu nu au pus bani în Buget încă de la începutul anului. De atunci aceștia știau că nu vor da tranșa a II-a, iar PSD a avertizat la momentul respectiv despre acest lucru.

Pe de altă parte, tot Cîțu ne spune mereu că economia merge fantastic, că explodează puterea de cumpărare. Deci dacă totul merge atât de bine, cum pot să vină să spună că nu sunt bani pentru copii?

Vedem că au alocat fără licitație, prin PNRR, 3 miliarde de lei pentru sponsorul lor de partid, dar zic că nu au 700 de milioane de lei cât reprezintă tranșa de la 1 iulie până la finalul anului.

Ca să nu mai spunem că România plătește 5 miliarde de lei pe an dobânzi la băncile de la care s-a împrumutat domnul Cîțu, adică de 7 ori mai mult decât era nevoie pentru creșterea alocațiilor de la 1 iulie.

Menționăm că PSD va ataca la CCR orice lege privind alocațiile care prevede anularea unor drepturi deja câștigate de copii. Guvernul nu poate face acest lucru printr-o OUG, pentru că intră în conflict de constituționalitate cu Parlamentul.

CCR a stabilit deja că Guvernul nu poate da OUG pe alocații, pentru că ar interveni în procedura de legiferare a Parlamentului întrucât o lege cu conținut similar se află deja în faza finală de dezbatere.

Printr-o astfel de abordare, Guvernul s-ar transforma în autoritate legiuitoare, încălcând Constituția care spune că doar Parlamentul are această prerogativă. Ceea ce, la urma urmei nu ne-ar mira, având în vedere felul în care PNL-USRPLUS-UDMR au înțeles să guverneze țara până acum.”

Oferta SAVCOM 18 - 23 Octombrie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here