Senatorul PSD de Suceava Ioan Stan declară că săptămâna viitoare școlile se redeschid „la fel de haotic cum s-au închis”.

Ioan Stan a declarat că prin închiderea școlilor s-a compromis iremediabil o întreagă generație de elevi dar că acum se redeschid școlile fără ca ele să fie pregătite în prealabil.

În primul rând, deși aveau prioritate, cadrele didactice nu au fost vaccinate împotriva COVID-19. De asemenea, nu există resurse pentru testarea masivă a elevilor și a profesorilor, testare care se face în Europa.

În aceste condiții, este de părere senatorul Ioan Stan, nu se asigură o minimă siguranță în școlile românești. Ioan Stan declară că este un eșec al guvernării modul în care a fost gestionată Educația pe timp de pandemie.

Redăm integral declarația de presă a senatorului PSD de Suceava Ioan Stan:

„Săptămâna următoare urmează să fie redeschise școlile pentru învățământul față în față. Din păcate pentru cadrelele didactice și elevii români acest lucru se va face cel puțin la fel de haotic cum s-a făcut închiderea unităților școlare de către Guvernul PNL-USRPLUS-UDMR.

Facem această afirmație deorece asistăm la o serie de realități care ne par cel puțin îngrijorătoare având în vedere contextul epidemiologic în care ne aflăm.

În primul rând, nici măcar 10% dintre cele peste 300.000 de cadre didactice din România nu au fost vaccinate deși ar fi trebuit să aibă prioritate, ca personal esențial. Ba mai mult, ministrul sănătății a anunțat că profesorii nu vor mai fi vaccinați nici măcar în decursul lunii februarie.

În al doilea rând, remarcăm că nu există nici un plan și nici resursele necesare pentru testarea masivă a elevilor si profesorilor, așa cum vedem că se procedează în întreaga Europă.

Asistăm practic la o nouă dovadă a neputinței Guvernului Cîțu care nu este în stare nici să vaccineze și nici să asigure testarea rapida a dascălilor și a copiilor, astfel încât să existe o minimă siguranță în școli, lucru condamnabil și contrar practicilor europene. Cu privire la acest aspect nici măcar nu au scuza că virusul i-a luat pe nepregătite. Pur și simplu discutăm de neputință, nepăsare sau delăsare

Pe lângă cele prezentate mai sus, ministrul Educației a declarat că va „adapta puternic” tematica examenelor finale pentru generația COVID, recunoscând astfel indirect eșecul guvernării cu privire la organizarea școlii online.

Practic ni se spune că se vor da examene mai ușoare pe care să le poată trece elevii din anul pandemiei. De altfel, ministrul însuși afirmă că „dacă nu s-ar adapta tematica la examene ar fi o negare a evidenței” – adică o negare a evidenței că elevii nu s-au putut pregăti corespunzător pentru a trece un examen de același nivel pe care l-au dat generațiile anterioare.

Prin afirmațiile sale, ministrul Învățământului recunoaște practic că decizia Guvernelor Orban și Cîțu de a ține școlile închise pentru cea mai lungă durată din toată Europa au compromis iremediabil o întreagă generație de elevi.

Analizând obiectiv ce au făcut guvernele de dreapta de când au luat puterea, putem spune că singurul lucru la care s-au priceput a fost îndatorarea țării și cheltuiala fără sens, măsură sau rost a banului public.”

Oferta SAVCOM 18 - 23 Octombrie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here