Ioan Stan îi solicită Ministrului Energiei să intervină pentru deblocarea situației de la Mina Crucea. Minerii protestează de o săptămână și peste o sută din ei sunt blocați în subteran.

De asemenea, senatorul PSD de Suceava cere ca mina de uraniu de la Crucea să nu fie închisă, acesta fiind un obiectiv strategic.

Redăm interpelarea adresată de senatorul PSD de Suceava Ioan Stan către Virgil Daniel Popescu – ministrul Energiei:

„Domnule Ministru,
Având în vedere situația existentă la Mina Crucea din județul Suceava, unde minerii s-au blocat în subteran pentru a-și primi drepturile bănești, vă solicităm să interveniți de urgență pentru deblocarea situației.

Este de nepermis ca în România anului 2021 să nu se respecte contractul colectiv de muncă, îndeosebi într-un sector de exploatare minieră atât de sensibil ca cel din domeniul uraniului.

Am văzut că ați reușit să le plătiți salariile restante pe ultimele două luni, dar acestora li se mai cuvin și banii pentru suplimentul alimentar antidot, în valoare de 30 de lei/zi, pe care nu l-au primit de mai bine de un an de zile.

Este jenant ca statul român să nu-și poată respecta angajamentul față de aceștia, iar Ministerul pe care îl coordonați trebuie să acționeze cât mai rapid pentru rezolvarea acestei probleme.

Prin urmare vă solicit să vă implicați în redresarea acestei situații pentru ca activitatea de la Mina Crucea, precum și viețile minerilor să revină la normal.

Minerii de la Crucea desfășoară activități în condiții extreme și în zone de risc sanitar ridicat meritând mai mult respect din partea unor funcționari pentru care aceștia reprezintă numai cifre de moment, privite din scaunul unui birou călduț.

De asemenea, subliniez faptul că închiderea acestei exploatări este una greșită din punct de vedere strategic și vă solicit ca împreună cu specialiștii din ministerul pe care îl coordonați să găsiți soluții pentru a păstra acest sector minier deschis și anii care vor urma.

În fond este ultima mină de uraniu activă în România și, odată închisă, vom pierde nu doar o mină, ci întreaga expertiză și experiență acumulate de-a lungul timpului precum și posibilitatea de a mai forma alți specialiști în acest domeniu.

Luând în considerare domeniile în care poate fi folosit uraniul, considerăm că a renunța complet și la ultima exploatare de acest gen este o decizie nefericită pentru țară indiferent costurile pe care trebuie să le suportăm.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.