IPS Calinic a fost luat la întrebări zilele acestea de un enoriaș supărat, de ce doar unii fac bani și au succes. Omul a dat ca exemple vedetele de la Hollywood și i s-a plâns înaltului ierarh că el este doar un om simplu.

Dialogul a avut loc pe pagina web a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, la rubrica Răspunsul Ierarhului.

Credinciosul supărat l-a abordat pe Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților și l-a întrebat direct de ce el este doar un om de rând, în timp ce alții excelează în sport, muzică sau actorie și ajung să facă bani grei.

Omul ar vrea să știe și care este criteriul pe baza căruia Dumnezeu dă succes și bani doar unora. (?!)

Întrebarea a venit probabil în disperare de cauză, după ce enoriașul nu a reușit să se ia de piept cu Dumnezeu (pe principiul…vreau să te pipăi și să urlu… ESTE – vorba lui Arghezi) și atunci a apelat la un reprezentant al acestuia printre pământeni – în speță IPS Calinic.

„Am o problemă mare în ultima vreme: nu înțeleg de ce unii au succes foarte mare (financiar, social, profesional), iar eu sunt unde sunt și parcă doar îmi duc zilele fără să cresc deloc pe nici un plan.

Într-un fel gândesc doar așa (eronat): de ce titanii Hollywood sunt atât de sus, cei din industria muzicală americană la fel, cei din lumea sportului american la fel, iar eu sunt doar un om de rând?

Cu alte cuvinte, care este ordinea luată în calcul de numai o parte a lumii are succes colosal, iar alții sunt obișnuiți?

Dacă se poate, aș cere un gând de la dumneavoastră vizavi de acest aspect. De ce sunt persoane care au averi colosale (îmi vin aici în minte în special actorii Hollywood de succes), iar cei mai mulți (mai ales în România și Europa de Est) se confruntă cu venituri mediocre care în multe rânduri ajung să fie insuficiente pentru a duce o viață decentă?

M-am gândit și nu știu cum îi selectează Dumnezeu pe oameni… Le oferă așa de mult ca să…?”, a întrebat enoriașul.

IPS Calinic a vrut să îi aducă într-un fel alinare enoriașului tulburat dar i-a sugerat că oamenii despre care a făcut el vorbire și-au cultivat niște talente cu care s-au născut și au muncit mult ca să ajungă unde au ajuns. Dar i-a amintit că unii pierd averi peste noapte și nu se pot bucura de succesul lor.

Înaltul ierarh i-a mărturisit credinciosului că el personal preferă comorile din cer, sugerând că viața spirituală e mai importantă decât cea materială.

„Doamne, ajută!

Depinde foarte mult nu doar de oportunități, ci și de modul în care înmulțim talanții dați de Dumnezeu; dacă-i îngropăm sau îi ascundem în ștergare chiar nu putem avea pretenții înaintea lui Dumnezeu! Mai apare uneori și reversul medaliei, și aici mă refer la cei despre care faceți vorbire, să ai bani și să-i pierzi într-o noapte sau să nu te poți bucura de ei; există nenumărate astfel de exemple hollywoodiene.

Personal, prefer „comorile din cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică, unde furii nu le sapă și nu le fură” (Matei 6, 20).

Dumnezeu să vă aibă în sfânta Lui pază!”, a răspus IPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.