ÎPS Pimen – arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a ajuns acasă, la Mănăstirea Sf.Ioan cel Nou de la Suceava. Trupul părintelui a fost adus de la București la Suceava cu o mașină, pus într-un sicriu sigilat. Sicriul a fost dat jos și purtat de către persoane îmbrăcate în combinezoane de protecție. Măsura a fost luată deoarece arhiepiscopul a murit infectat cu COVID-19. Sicriul a fost depus în curtea mănăstirii, unde a fost amenajat un loc special. Sute de persoane, preoți și enoriași, s-au strâns, în ciuda pandemiei de coronavirus, pentru a aduce un ultim omagiu celui care timp de 29 de ani a fost arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților și pentru a participa la slujba oficiată de un sobor de preoți în frunte cu mitropolitul Moldovei și Bucovinei – Teofan. Acesta a făcut un apel către cei prezenți să se distanțeze și să nu se apropie de sicriu, precizând că slujba va începe doar în momentul în care mulțimea se va distanța. Trupul ÎPS PImen a fost depus apoi la Catedrala Arhiepiscopală pentru ca vineri acesta să fie înmormântat la Mănăstirea Sihăstria Putnei. Slujba de înmormântare va avea loc vineri, la Suceava, cu începere de la ora 12.00. Sucevenii au venit ca în pelerinaj la Mănăstirea Sf. Ioan Cel Nou și s-au fostmat cozi de oameni care stau și așteaptă să intre pentru a se reculege în mănăstirea unde a fost depus ÎPS Pimen. Oamenii sunt civilizați și nu s-au îmbulzit, ei păstrând distanța. Mai mult, după ce sicriul cu trupul arhiepiscopului răpus de coronavirus a fost depus în interiorul mănăstirii, preoți și credincioși au fost scoși din curte și au fost lăsați apopi să intre câte 10 înapoi în curte și câte maxim 5 în interiorul lăcașului de cult. Credincioșii au venit la mănăstirea din inima Sucevei cu flori, coroane și lumânări aprinse încă de miercuri dimineață și au improvizat un altar în curtea mănăstirii. Printre cei prezenți la slujba oficiată miercuri seară s-au aflat președintele CJ Suceava – Gheorghe Flutur, primarul Sucevei – Ion Lungu și prefectul Alexandru Moldovan.
”A fost un om care a iubit Bucovina, a făcut multe pentru Bucovina și să nu uităm că în ultimii 30 de ani a binecuvântat, a ajutat, a sfințit peste 100 de biserici în județul nostru. Este un lucru care nu se va mai întâmpla devreme. Din păcate iată că l-a răpus această boală. Eu am avut o relația specială aș putea spune cu el mi-a fost ca un părinte mă sfătuiam des cu el am avut o relație foarte bună Dumnezeu să-l ierte și a făcut foarte multe pentru Bucovina. Este o zi tristă pentru orașul nostru, zi tristă în primul rând pentru credincioșii ortodocși. Transmit sincere condoleanțe Arhiepiscopiei Sucevei și Rdăuților. Nu ascund intenția de a participa și eu la înmormântare dacă încap între cei 16”, a transmis miercuri dimineață Ion Lungu.
”Plânge Suceava, plânge Bucovina. Am pierdut un om deosebit. Am avut o relație specială cu Înalt Prea Sfințitul Părinte Pimen nici nu aș putea vorbi multe acum decît că a fost un om un mare luptător și un mare patriot. Sigur că și atunci când ne certa era tot un mare patriot și un mare român pentru că el a luptat pentru niște cauze până la capăt. Îmi pare tare rău pentru această tristă veste pentru noi pentru acest ținut la care Înalt Prea Sfințitul Pimen a ținut foarte foarte mult. Încă o dată Dumnezeu să-l ierte și să îl odihbească în pace”, a transmis, la rândul său, Gheorghe Flutur.
ÎPS Pimen a trecut la cele sfinte la 90 de ani după ce o lună de zile s-a luptat cu coronavirusul. Acesta a fost internat la Institutul Matei Balș din capitală iar starea lui s-a agravat treptat din cauza complicațiilor pulmonare și a vârstei înaintate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.