Călugării de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, locul unde umează să fie înhumat ÎPS Pimen – arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, au curățat miercuri dimineață mormântul pregătit din timp pentru înalt prea sfințitul. IPS Pimen a lăsat cu limbă de moarte să fie înmormântat în Bucovina (deși acesta s-a născut la Buzău) și a plănuit înmormântarea în detaliu. Alături de crucea din piatră va sta un portret al părintelui. Și la Suceava miercuri dimineață pregătirile erau în toi. Se monta o scenă pe care se va ține joi slujba de pomenire a IPS Pimen iar la intrare, în curtea Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou, oamenii au amenajat un altar de flori și lumânări aprinse în memoria lui Pimen Suceveanul. Oamenii ține momente de reculege acolo și se roagă pentru sufletul arhiepiscopului.
„Pentru asta am devenit preot. Să învăț a muri în fiecare zi. Ne pregătim în fiecare zi de marea întâlnire cu El”, obișnuia să spună IPS Pimen, cel care a păstorit 29 de ani Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
La aniversarea a 90 de ani, atunci cânnd a fost sărbătorit de autorități și de suceveni simpli, acesta a explicat că s-a pregătit pentru moarte, că are pregătit inclusiv sicriul și că vea să fie înmormântat pe acordurile Baladei lui Ciprian Porumbescu. A lăsat cu limbă de moarte să vie înmormântat la Putna, un loc drag sufletului său, un leagăn de românism inclusiv in timpul ocupației austriece.
„Sicriul mi l-am pregătit. Este din lariță. L-am pregătit frumos, m-am așezat în el, am văzut că încap. Ștergarele le-am pregătit, lumânărele le-am pregătit, mai trebuie să fiu pus în sicriu și băgat în mormânt. Și-am zis că după ce voi fi băgat în mormânt și oamenii vor pleca, și va rămâne doar groparul, să se audă, mai încet, așa, în surdină, Marșul funebru, de , Balada lui , ceva din lui George Enescu și un bucium. Sau două buciume. Să fie… Să cânte așa, mai în surdină… Pentru că este prea frumoasă Bucovina și prea frumoase cântecele noastre românești. Sunt dumnezeiești! Și am zis să fie și o trăistuță, în care să pună câteva fotografii cu copii și adulți îmbrăcați în portul național. Aceste imagini nu vor pieri niciodată în fața lui Dumnezeu! Și eu când mă voi prezenta în fața lui Dumnezeu voi spune că aceștia sunt oamenii cu care am trăit și care m-au ajutat să trăiesc frumos. Pentru că multe am învățat de la ei, chiar și de la copii.”, mărturisea ÎPS Pimen.
UPDATE: ÎPS Pimen va fi înmormântat vineri. Miercuri seară trupul său va fi depus la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou unde vineri, începând cu ora 12.00, va avea lor slujba de înmormântare. După aceea trupul părintelui va fi dus la cimitirul Mănăstirii Sihăstria Putnei, unde va fi înhumat. Având în vedere epidemia de COVID-19, accestul preoților și a credincioșilor va fi limitat la slujba de înmormântare. Dumnezeu să îl odihnească în pace!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.