medicină legală

Fosta șefă a Centrului Medical al IPJ Suceava, Lorena Bîrleanu (46 de ani), a fost găsită fără suflare, în propria locuință, sâmbătă dimineață. La fața locului a fost chemat un echipaj medical care a efectuat în zadar manevre de resuscitare, după care a fost declarat decesul. Medicului i s-au luat probe de sânge atât pentru testarea la COVID-19 dar și probe toxicologice – având în vedere antecedentele. Sunt surse care susțin că femeii i-ar fi fost rău de mai multe zile. Polițiștii au deschis un dosar de cercetare și așteaptă acum rezultatele analizelor efectuate de medicii legiști.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus în 2019 trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatei Adriana Lorena Bîrleanu, la data faptelor medic specialist, șef al Centrului Medical Județean (C.M.J.) Suceava subordonat Direcției Medicale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
luare de mită în formă continuată, fals intelectual, prescrierea drogurilor de mare risc, cu intenție, de către medic fără ca aceasta să fie necesară din punct de vedere medical, în formă continuată, obținerea de droguri de mare risc prin folosirea unei rețete medicale prescrise fără ca aceasta să fie necesară din punct de vedere medical sau a unei rețete medicale falsificate (2 fapte din care una în formă continuată), trafic de droguri de mare risc, în variantele procurare și deținere.

Doctorița, acuzată de trafic de stupefiante și că și-ar fi drogat copiii

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada ianuarie – mai 2018, inculpata Bîrleanu Adriana Lorena, în calitate de medic-șef în cadrul Centrului Medical Județean (C.M.J.) Suceava, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a primit de la mai mulți pacienți (cadre M.A.I. sau persoane înscrise în evidențele C.M.J. Suceava) sume de bani cuprinse între 50-100 lei. Banii respectivi au fost primiți de inculpată pentru:a întocmi și elibera diferite procese-verbale de incapacitate temporară de muncă, eliberarea concediilor medicale și a fișelor medicale, eliberarea unor rețete medicale, eliberarea unor bilete de trimitere pentru analiza RMN.
În intervalul februarie 2015 – mai 2018, inculpata Bîrleanu Adriana Lorena a prescris 244 rețete medicale cu regim special, privind medicamente cu conținut stupefiant, pe numele a 12 pacienți (dintre care 3 membri de familie) aflați în evidența scriptică a C.M.J. Suceava, fără ca prescripțiile să fie necesare din punct de vedere medical, fără ca pacienților să le fie recomandate/administrate astfel de medicamente și fără ca aceștia să aibă cunoștință despre emiterea rețetelor. Ulterior, medicamentele au fost ridicate de la farmacii, de către inculpată în scopul folosirii în interes personal. Acționând în aceeași manieră, în ziua de 19 iulie 2018, inculpata Bîrleanu Adriana Lorena a obținut medicamente cu conținut stupefiant (115 fiole) prin folosirea unei rețete medicale prescrisă pe numele unui membru al familiei, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante. La data de 11 septembrie 2017, inculpata Bîrleanu Adriana Lorena a fost depistată în trafic de către lucrători din cadrul Poliției rutiere Suceava având asupra sa medicamente cu conținut stupefiant (193 de fiole), procurate de la soția unei persoane decedate, fără să dețină documente justificative în acest sens.
Doctorița a fost acuzată și că și-ar fi drogat cei doi fii, injectându-i cu morfină sau cu alte calmante puternice.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here