sursa foto: ortodox.md

În acest an, Postul Crăciunului începe luni, 15 noiembrie 2021, și se termină vineri, 24 decembrie 2021. Lăsatul Secului este duminică, 14 noiembrie, când Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Apostol Filip și pe Sfântul Grigorie Palama.

În ziua de Lăsatul Secului pentru Postul Nașterii Domnului, credincioșii mai pot consuma mâncăruri de dulce, pentru că apoi începe postul și nu vor mai putea face asta decât în zilele cu dezlegări.

În Postul Crăciunului, credincioșii se abțin de la carne, brânză și ouă, iar în zilele de luni, miercuri și vineri se consumă mâncare fără ulei și vin. Dezlegările la untdelemn și vin se fac în zilele de marți și joi.

De asemenea, până pe 20 decembrie, inclusiv, în zilele de sâmbătă și duminică, Biserica Ortodoxă face dezlegare la untdelemn, pește și vin, la fel ca și în zilele în care este sărbătoare cu cruce neagră.

În Ajun de Crăciun, conform tradiției, se mănâncă doar seara, însă nu bucate alese, ci grâu fiert îndulcit cu miere, covrigi și/sau turte din făină, nimic altceva.

Postul Nașterii Domnului se încheie pe 24 decembrie și este important de știut că începând cu prima zi de Crăciun, cei care au ținut postul de 40 de zile, pot începe să mănânce de dulce.

Postul Crăciunului se mai numește Postul Sfântului Martin sau Postul Ignatului și este un post de asprime mijlocie, fiind închinat bucuriei Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.

Studiile efectuate la Institutul Naţional împotriva îmbătrânirii (SUA), Institutului Longevităţii (California, SUA), Universitatea din Manchester (Marea Britanie), Institutul Cardiologic Intermountain din Utah şi la Universitatea Illinois sugerează că postul reduce riscul de a dezvolta demenţă, cancer, diabet şi alte boli. Astfel, postul temporar poate întârzia apariţia bolilor Alzheimer şi Parkinson.

Potrivit lui Valter Longo, director al Institutului Longevităţii de la University of Southern California, cercetările au demonstrat că un post ce totalizează 48 de ore are potenţialul de a încetini dezvoltarea a opt tipuri de cancer, efectul fiind mai mare cu cât postul dura o perioadă mai lungă.

Oferta SAVCOM 6 - 12 Decembrie ȘEDINȚE FOTO CRĂCIUN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here