Mafia permiselor auto din Suceava, în cătușe, la Tribunal, vineri seară. Fostul șef de la Permise Auto – Obreja Radu Ionuț a fost deja arestat preventiv pentru 30 de zile. La ieșirea din instanță a fost întrebat de reporteri dacă este adevărat că lua mită și de 20.000 de euro pe zi. Obreja nu a răspuns.

În același dosar au mai fost arestați preventiv până la ora 8.00: Mihai Martin, ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Generale Anticorupție Suceava și Radu Popovici – instructor auto.

Obreja a fost arestat preventiv într-un al doilea dosar, tot vineri seară, alături de alte 12 persoane, din care cele mai multe sunt foști subalterni. Este vorba despre mafia permiselor auto din Suceava, oameni de la care procurorii au ridicat mașini de lux, bujuterii dar și 2 milioane de euro. O parte din bani erau ținuți în găleți sau în genți.

Instanța a dispus emiterea mandatelor de arestare preventivă pe numele inculpaţilor: OBREJA RADU-IONUȚ, BLÎNDU CRISTIAN, PASCAL ANAMARIA, MIHĂIESCU IULIAN-FLORIN, MIHĂIESCU LEON-IONUȚ, MACOVICIUC NICOLAE-CEZAR, BUTNARIU PAUL-ALEXANDRU, PERIJOC GHEORGHE-IONEL, BOLOHAN FLORIN, PANDELEA SILVIU-LUCIAN, BOICU COSTICĂ, MIRĂUȚĂ IONICĂ şi POPOVICI RADU. Respinge cererile de luare a unei măsuri preventive mai uşoare formulate de inculpaţi, prin apărători, ca neîntemeiate. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. În baza art. 275 alin. 6 Cod procedură penală, suma de 313 lei reprezentând onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpatul Boicu Coistică, conform delegaţiei nr. 2801/27.11.2020, se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei în contul Baroului Suceava. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru inculpaţi şi de la comunicare pentru procuror.

Cum acționa mafia permiselor auto de la Suceava

În perioada 2018 – 2020, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava ar fi funcționat o grupare infracțională condusă de inculpatul Obreja Radu Ionuț, în calitatea menționată mai sus, în care, alături de polițiști și funcționari, ar fi fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român (R.A.R.). Gruparea, structurată pe mai multe paliere, ar fi acționat în scopul obținerii de sume de bani în legătură cu fraudarea examenelor practice pentru obținerea permiselor de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor.

Promovarea candidaților s-ar fi asigurat contra unor sume de bani cuprinse între 300-1500 euro la traseu, 3.000-6.000 euro la examinarea teoretică.
La înmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau / facilitau / asigurau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 euro, omologarea / verificarea R.A.R. precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor.

O situație specială este cea a inculpatului Obreja Radu-Ionuț, persoană care, în anumite zile, în funcție de numărul de candidați care fraudau proba teoretică, putea încasa cu titlu de mită peste 20.000 euro.

În marea majoritate a situațiilor, sumele de bani primite cu titlu de mită erau predate în cursul aceleiași zile unei persoane de încredere din anturajul acestuia (inculpat în cauză), responsabil cu “albirea banilor”. Concret, pentru a ascunde natura ilicită a sumelor de bani obținute cu titlu de mită, persoana respectivă fie achiziționa diverse imobile al căror proprietar era în fapt inculpatul Obreja Radu-Ionuț fie transforma sumele de bani în valută convertibilă pe piața neagră a schimbului ilegal de valută.

Inculpatul Martin Mihail, în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Suceava, ar fi asigurat protecție juridică activității infracționale de corupție derulată la nivelul serviciului de permise (SPCRPCÎV) Suceava, structură al cărei exponent era inculpatul Obreja Radu Ionuț. Protecția juridică, asigurată de ofițerul DGA pe parcursul anului 2020 ar fi constat în divulgarea, fără drept, a unor informații la care avusese acces în virtutea atribuțiilor , informații menite să îl favorizeze pe Obreja Radu Ionuț, șeful Compartimentului permise Suceava și pe complicii săi.

Oferta SAVCOM 18-23 Ianuarie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here